”Jag gillar att spela under press” – stark singeldebut i FC av Björklund

Två timmar före matchstart fick Mirjam Björklund beskedet av Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson:
Du ska spela.
–Jag har varit mentalt redo för det här under hela veckan, säger den 20-åriga Sverigetrean efter sin imponerande Fed Cup-debut.

Ja, debut i egentlig mening var det i och för sig inte eftersom Björklund i fjolårets match mot Slovenien spelade dubbel med Jacqueline Cabaj Awad.

Men den gången var landskampen redan avgjord och dubbeln i så motto betydelselös.
Annat i dag mot Bulgarien. Det krävdes svensk seger för att förstaplatsen i gruppen skulle vara garanterad.

Ovanpå det fick Mirjam med kort varsel besked att hon skulle ersätta Sverigeettan Rebecca Peterson i singel.
– Det spelade ingen roll att jag fick beskedet då och inte kvällen före. Huvudsaken var att jag hade lite tid att förbereda mig och hann fokusera på det jag skulle göra, säger hon.

Eftersom Johanna Larsson i Petersons frånvaro blev lagets singeletta ställdes Björklund mot bulgariska tvåan Isabella Shinikova.
Den matchen inledde landskampen och innebar att en förlust för 474-rankade Björklund skulle ha satt Larsson och dubbelparet under hårt tryck.

Var det nervöst?
– Jag gillar att spela med press på mig, att känna att jag verkligen bidrar till laget. Att spela döda matcher är inte alls lika kul, säger hon efter 6-3, 6-2.
Såväl på som utanför banan utstrålar den unga stockholmskan ett mycket starkt självförtroende.

– Ge mig ännu mer press så kommer jag nog att spela ännu bättre. Det är sådana här matcher jag lever för.

Mot 251-rankade Shinikova räddade hon tre av den 27-åriga bulgariskans fyra breakbollar och själv förvaltade Björklund fem av sina 16 genombrottsmöjligheter.

I samma stund som Johanna Larsson slog in matchbollen mot Viktoria Tomova blev Sverige klart för playoffmatch mot världselvan Ryssland med 14-rankade Daria Kasatkina och 32-rankade Anastasia Pavluchenkova i laget.

– Ja, de har ett bra lag och det har vi också, säger Björklund och beskriver känslan av hur det är att spela i landslagsdräkt.
– Det är så speciellt. Stödet från de andra är ovärderligt. Det är synd att det är Fed Cup bara en vecka om året.

Men i bästa fall blir det mer svenskt Fed Cup-spel efter veckan i Polen. Vid seger mot favoriten Ryssland väntar nämligen i april en kvalmatch som ger laget möjlighet att klättra i seriesystemet.

Ryskorna har under veckan spelat bara två gruppspelsmatcher. 2-1 mot Polen och 3-0 mot Danmark.
Resultat som ska ses mot bakgrund av att Pavlyuchenkova så här långt spelat bara en singel och Kasatkina en singel och en dubbel. Två spelare som alltså lär komma betydligt mer utvilade än svenskorna.

Larsson har tre singlar och två dubblar i kroppen, Peterson två singlar och lika många dubblar. Att Sverige i dag säkrade segern mot Bulgarien redan i singlarna var värdefullt eftersom det gav möjlighet till vila för den svenska toppduon.(Björklund/Cornelia Lister spelade dubbeln).

Fotnot: Den härliga bilden på Mirjam Björklund och Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson är tagen av Maria Strandlund Tomsvik, landslagskoordinator, expertkommentator på Eurosport och med tio Fed Cup-säsonger och 24 landskamper där en av svensk tennis mesta FC-spelare genom tiderna.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 08