Jarry jublar över första ATP-titeln Svår utmaning väntar Swedish Open

Efter två tidigare finalförluster tog 23-årige chilenaren Nicolas Jarry i dag sin första ATP-titel i karriären.
7-6, 6-4 i Swedish Open-finalen mot argentinaren Juan Ignacio Londero.

Något stort firande var inte aktuellt för Jarry. Nu bär det iväg för honom till 500-turneringen i Hamburg.
Den blir nästa år en svår konkurrent till Swedish Open som nu avgjorts samma vecka som 250- turneringarna i Umag och Newport.

2020 byter Umag och Hamburg plats i kalendern vilket innebär att Båstad får en betydligt svårare konkurrent i dragkampen om attraktiva spelare.

Men inte nog med det. Två veckor efter Swedish Open startar OS i Tokyo där tennisen avgörs på hardcourt.

250-turneringarna på grus efter gräs- och före hardcourtsäsongen har redan tidigare en svår sits och 2020 står Swedish Opens turneringsdirektör Christer Hult och hans väl inoljade organisation inför en mycket tuff utmaning.

I avsaknad av färgstarka profiler blev årets upplaga en angelägenhet för de redan frälsta när Elias och Mikael Ymer föll i andra omgången där det inte funnits två hemmaspelare sedan 2014 (Christian Lindell och Elias Ymer).

Bröderna Ymers avancemang dit var ett steg i rätt riktning  och det tändes för en stund i alla fall ett litet hopp om att vi skulle få se en hemmaspelare i kvarten för första gången sedan 2011 då Robin Söderling tog titeln.

Joao Sousa satte stopp för Elias och Mikael räckte inte till mot Nicolas Jarry som inte tappade set på vägen till karriärens första titel.

– Jag har jobbat för det här under en lång tid och är överlycklig, säger den 198 centimeter långe chilenaren som hanterade den hårda och byiga vinden bättre än Londero.

Det blev alltså tredje gången gillt för Jarry som i fjolårets finaldebut i Sao Paolo föll mot Fabio Fognini och som tidigare i år förlorade finalen i Geneve mot Alexander Zverev.

Då hade Jarry två matchbollar. När han tidigare under säsongen besegrade Zverev i Barcelona var det tysken som hade matchboll.

Det verkar som bäddat för dramatik då de nästa vecka ställs mot varandra i första omgången i Hamburg.

Jarry är Chiles andre Swedish Open-segrare efter Luis Ayala som tog titeln 1960 och – 61.

Ayala var en utpräglad grusspecialist som förutom sina Båstad-titlar också segrade i italienska mästerskapet och var framme i två finaler i Franska mästerskapet.

Så här långt under karriären har även Jarry haft störst framgångar på grus. Men med sin starka serve, tunga forehand och sitt offensiva spel har han förutsättningar att göra bra resultat även på snabbare underlag.

Som bäst har han varit 39 på rankningen och med nuvarande kapacitet skulle det inte alls förvåna om han når till runt 30-strecket och kanske till och med något bättre.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 21