Johanna Larsson har hittat tillbaka – Mirjam Björklund är på rätt spår

Sverigetvåan Johanna Larsson har hittat tillbaka till sin gamla spelidentitet.
Trean Mirjam Björklund håller på att skapa sin.
Just den stora skillnaden har synts tydligt i de båda hemmahoppens matcher i Swedish Open.

Snart 31-åriga Larsson säkrade i dag en kvartsfinalplats medan äventyret tog slut för tio år yngre Björklund.
Detta ska förstås ses som bakgrund av att turneringen är mindre än de där Larsson till vardags spelar men betydligt större än nivån där Björklund normalt håller till.
Deras olika öden i dag är alltså allt annat än uppseendeväckande.

Sett till spelstil är de varandras motpoler. Larsson bygger upp poängen medan Björklund går för snabbare avslut.
Just den biten ville Johannas tidigare coach lägga till i svenskans register.

-Vi började ihop i Miami och han ville att jag skulle gå ännu mer för slagen. Men jag tappade min spelidentitet, säger hon.

Larsson hade tidigare byggt sitt spel på säkerhet, tagit två WTA-titlar och nått 45:e lats på rankningen. Men hon har saknat vad som krävs för att riktigt på allvar kunna utmana de allra bästa spelarna.

Nu gav inte den nya stilen ett vapen i registret utan istället tappade hon det som varit hennes styrka.
Förlusterna radade upp sig.

I Båstad har den negativa trenden vänt. Det är som om återkomsten till det svenska tennis-meckat- där hon tagit en WTA-titel och varit i ytterligare två finaler – fyllt henne med spelglädje och självförtroende.

-Förut har jag ofta känt en press att spela här men så är det inte alls den här gången, säger Larsson som i dag följde upp segern mot förstaseedade Sorana Cirstea med att utklassa Arantxa Rus.
-Jag har en bra träff i racket nu, säger hemmafavoriten efter segern med 6-1, 6-0.

Segern var Johannas blott sjunde för året och det är första gången hon vinner två matcher i rad sedan maj förra året då hon tog WTA-titeln i Nürnberg.
Den tidiga sortin där i årets upplaga innebar att Larsson rasade 61 placeringar på rankningen där hon nu är 166.

Kanske blir veckan i Båstad starten på klättringen tillbaka. En stor framgång i Swedish Open räcker i sig inte för något jättelyft på listan men kan i bästa fall bädda för rejält avancemang längre fram.

I kvartsfinalen väntar åttondeseedade serbiskan Aleksandra Krunic som i första omgången slog ut 18-åriga framtidshoppet Caijsa Hennemann.

Tre år äldre Mirjam Björklund satte färg på turneringen då hon efter en rysare slog ut tyskan Anna Zaja. Den långa holmgången tärde på Björklunds krafter och i dag var hon länge mycket energifattig.
2-6, 0-4 mot 100-rankade Fiona Ferry som såg ut att vara på väg mot en komfortabel seger.

– Kroppen mår inte så bra i dag. Den är trött och jag är inte så explosiv som jag brukar vara och som det är viktigt för mig att vara, säger Björklund som åter en gång gav prov på vilken fantastisk fajter hon är.
Även om det inte räckte hela vägen – förlust med 6-3 i skilje – ingav hennes kampanda största respekt.

Mirjams spelstil går också hem hos publiken. Den är lite våghalsigt fräck. Men skulle bli ännu effektivare om hon vårdade bollen bättre än vad som stundtals är fallet. Balansen mellan att bara slå och att spela tennis har blivit betydligt bättre. Men det finns fortfarande stort utrymme för fortsatt utveckling och hon jobbar mycket med den biten.

-Det är viktigt att jag behåller mina vapen eftersom de kan skilja mig från andra spelare. Men absolut, jag jobbar på att hitta den där balansen liksom med alla delar av mitt spel.

Redan i unga år satte Mirjam Björklund upp långsiktiga mål.
-Det var inte viktigt för mig att vara bäst då jag var tolv år. Jag la upp en plan och så här långt har jag nått mina mål. Min spelstil börjar falla på plats och när den gör det finns det inget som kan stoppa mig.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 10