Jonas Björkman åter nominerad – kan bli sjätte svensk i Hall of Fame

För andra året i rad är Jonas Björkman nominerad till Hall of Fame.
-Det är fantastiskt. Bara att vara nominerad till en plats i tennisens finrum är ett kvitto på min karriär, säger Björkman till Good to Great Journal.

Fyra spelare är nominerade, förutom den 47-årige smålänningen också Goran Ivanisevic, Conchita Martinez och Sergi Bruguera.

Samtliga i kvartetten var nominerade även ifjol, då tillsammans med Thomas Muster, Li Na, Jevgenij Kafelnikov och Mary Pierce. De tre sistnämnda valdes in.

Sedan förra året har spelare från stora länder en fördel – åtminstone på papperet.
Detta eftersom tennisfansen är med och röstar. Tidigare gjordes valen av en stor jury (vilken jag sedan ett antal år är med i).

Kandidaten som får mest röster av fansen kan tillgodoräkna sig tre procent av juryns resultat, tvåan får två procent och trean en procent.

Inte oväntat fick kinesiskan Li Na flest röster från fansen förra året, följd av Ivanisevic och Pierce.
Kafelnikov hade säkert hoppats på en bättre uppbackning från de ryska tennisfansen men fick istället ett brett gillande i juryn.

Björkman kan bli femte svenske spelare i Hall of Fame. Björn Borg valdes in 1987 och följdes av Mats Wilander (2002), Stefan Edberg (2004) och Sven Davidson (2007).

Men Sverige finns med på fler ställen i International Tennis Hall of Fame som grundades 1954 och med det stora museet beläget i Newport.

Gustaf V – ”V-Gurra” i folkmun – blev 30 år efter sin död förste svensk att väljas in. Året var 1980 och motiveringen till valet var att kungen – som varit en medioker spelare – gjort betydande insatser för att popularisera sporten.

1997 inrättade Hall of Fame en kategori där nationer väljs in. Sverige valdes in som första nation.

Ytterst få spelare kan visa upp en så bra kombinerad rankning som Jonas Björkman. Han var världsetta i dubbel i 64 veckor och hade en plats på topptio i sammanlagt 460 veckor.
I singel nådde ”Bjösse” fjärde plats på rankningen där han i 42 veckor hade en plats bland de tio främsta.

Jonas tog nio av sina 54 dubbeltitlar i Grand Slam och hans bästa singelresultat i GS är semifinaler i US Open 1997 och Wimbledon 2006.

Han har gjort fler säsonger (14) i Davis Cup-laget än någon annan svensk och DC-titlarna 1994, -97 och -98 ligger förstås högst på hans meritlista.

Det är inte ofta han tar sig tid för att njuta av minnena från den framgångsrika karriären.
-Man ser sällan tillbaka på karriären. Det var ju likadant då jag spelade. Tennisen är så intensiv, efter en framgång njöt man en liten stund och började sedan tänka på det som väntade, säger Björkman och tillägger:
-Men en sådan här nominering gör att man ändå tänker på allt fantastiskt man fått vara med om under åren.

Efter den aktiva karriären har Jonas haft många järn i elden.
Tillsammans med Thomas Johansson var han turneringsdirektör för Stockholm Open, ihop med Måns Zelmerlöw grundade och driver han Zelmerlöw & Björkman foundation.

Han var med och grundade Sveriges första padelcenter inomhus och har sedan dess startat ett stort antal padelcenter.
Och så har han coachat stjärnor som Andy Murray och Marin Cilic.

I år har Björkman under några veckor hjälpt Mirjam Björklund och Jonas berättar här att det blir en fortsättning på samarbetet:

-Ja, jag ska ingå i Mirjams team. Framför allt kommer jag att hjälpa till på hemmaplan men tanken är att jag också ska vara med på någon resa då det passar in.

Björklund hämmades av en inflammation i höften under Swedish Open i Båstad och har inte spelat sedan dess. Men hon och Björkman har haft kontinuerlig kontakt och dragit upp riktlinjer för fortsättningen.

-Mirjam är mycket självständig, målmedveten och seriös. Hon har rest mycket själv och gjort det fantastiskt bra. Ändå är det en fördel om hon framöver kan ha med någon ibland.

Mirjam Björklund är rankad 306 och Jonas menar att den 21-åriga Sverigetrean har alla förutsättningar att slå sig in på topp 100.

-Det finns förstås delmål innan dess men sedan handlar det om att försöka etablera sig mellan 50 och 100. Kommer man dit vet man aldrig vad som händer därefter. Även om Mirjam förlorat har hon mot några betydligt bättre rankade spelare visat att hon har kapacitet att nå dit.

-Varken på dam- eller herrsidan är det så mycket som skiljer mellan de som ligger 50 och de som är 150. Skillnaden är främst mental styrka och vem som har högst lägstanivå, säger Jonas Björkman.

Han står nu inför sin andra möjlighet att bli invald i Hall of Fame dit en spelare kan nomineras högst tre gånger.

Till skillnad från under sin aktiva karriär kan han inte påverka något själv. Björkmans öde ligger nu i juryns och fansens händer.

-Det skulle vara oerhört stort att bli invald och som sagt är jag redan mycket stolt över nomineringen.

Här kan du rösta från 26 augusti

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 24