Klubbarna är hjärtat i svensk tennis
Verksamheten runt om i landets klubbar avgör hur bred eller smal svensk tennis är.
Svaret där ger förutsättningarna för att få fram talanger. Antalet talanger bestämmer i sin tur förutsättningarna att få fram spelare som når WTA- eller ATP-touren.
Trots klubbarnas stora betydelse lyfts de sällan fram i andra sammanhang än i Elitserien och lag-SM och då det ju å andra sidan oundvikligt.
Kan du klubbtillhörighet på de sammanlagt – alltså inkluderat kvalet – 36 spelarna i veckans Catella Open i Danderyd
Det finns säkert ett antal läsare som svarar ja.
Men kan du också spelarnas moderklubb?
Har svårt tänka mig att någon annan än Magnus Ennerberg löser den uppgiften.
Jag var inte ens i närheten och blev förstås djupt imponerad då den mångårige KLTK-tränaren kollade in listan över spelare och betade av namn efter namn – med såväl nuvarande klubb som moderklubb.
”Han började i Marks TK, han i Kristinehamn och han i …”
Så där fortsatte det och till slut fanns drygt 40 klubbar på listan.
Noterbart:
- Ser vi till nuvarande klubbtillhörighet är 19 klubbar representerade. KLTK har sju spelare i årets fjärde Future, Salk har sex, Södertälje Pershagens TK, Lidköpings TK, Näsbyparks TK, Åby TK, Tabergsdalens TK och GLTK vardera två medan Stockholms TK, Lidingö TK, Upsala TK. Vänersborg TK, Växjö TS, Enskede TK, ATL Lund, Ullevi TK, Fair Play TK, Solna TK och Elfsborg TK har var sin spelare med.
- Bara sju klubbar är såväl en spelares nuvarande adress som moderklubb: Åby TK (2 spelare), KLTK (2), Stockholms TK, Lidköpings TK, Växjö TS, Enskede TK och Södertälje Pershagens TK.
- Övriga moderklubbar: Huddinge, Trosa Vagnhärad, Mälarhöjden, Tibro, Vallentuna, Huddinge, Lidingö, Saltsjöbaden, Falköping, Kristinehamn, Karlstad, Solna, Tumba, Nyköping, Åhus, Påvelund, Lomma Bjärred, Trollbäcken, Sollentuna, Mölndal, Örebro, Salk, Strängnäs.
Vilken bredd! Och inte minst är det härligt att se hur många småklubbar som finns på listan.
"Det är i moderklubbarna grundarbetet görs. Görs inte det på ett bra sätt kommer det inte fram talanger..."
Det är i moderklubbarna grundarbetet görs. Görs inte det på ett bra sätt kommer det inte fram talanger och utan talanger får Sverige inte heller fram några spelare med förutsättningar att nå WTA- eller ATP-touren.
Lika övertygad som jag är om klubbarnas stora betydelse för det viktiga grundarbetet, lika övertygad är jag om att det inte finns någon klubb som har möjlighet att fullt ut stötta en spelare från tennisskolan till proffstouren. Det är förenat med så stora kostnader att det skulle innebära betydande inskränkningar i den övriga verksamheten och ge ramaskri bland medlemmarna.
Men hur jag ser på klubbarnas roll i svensk tennis arbete för att få fram spelare av hög internationell klass blir ämnet i en krönika framöver.
Christian Samuelsson, 22 år, är liksom Filip Bergevi fostrad i Åhus TK och lämnade moderklubben för fyra år sedan. I en videointervju här på hemsidan berättar GLTK-spelaren om sin bakgrund.