Kval att vänta men visst bör Sverige kunna få wild card till finalen 2020

Sveriges solklara förlust mot Colombia går inte att snacka bort.
Efter tre matcher och bara sex set var hoppet om en finalplats i Madrid borta.

Nu väntar förmodligen kvalspel i september. Skriver förmodligen eftersom Internationella tennisförbundet (ITF) ännu inte presenterat hur kvalet ska avgöras.

Även om det mesta väl talar för att Sverige måste kvala – och därmed vara ett steg längre från 2020 års finalspel än vad man för några dagar sedan var från årets final – är osvuret bäst.

Sverige är med sju titlar Davis Cups femte segerrikaste nation genom tiderna. Varför skulle inte det kunna premieras med ett wild card till nästa års final när Storbritannien och Argentina i år fått friplatser i Madrid?

Att fjolårets semifinalister Kroatien, Frankrike och USA samt värdnationen Spanien är framflyttade till final är inte anmärkningsvärt. Men ITF:s beslut att dela ut wild cards har väckt stor förundran i tennisvärlden.

Under alla omständigheter är det önskvärt att ITF berättar vilka kriterier som väger tyngst i valet – sportsliga eller ekonomiska.

Precis som Sverige segrade Storbritannien och Argentina förra året i play-off till World Group. Båda länderna ligger före Sverige på rankingen men britterna ligger efter bland andra Belgien som i helgen ändå spelade sig till en finalplats genom seger mot Brasilien.

Förutom Belgien och de sex sedan tidigare klara länderna kvalificerade sig i dag ytterligare elva länder till finalen. Däribland Colombia som genom Juan-Sebastian Cabal/Robert Farah säkrade segern och spräckte sviten på sex raka segrar som svenskarna hade radat upp under kapten Johan Hedsbergs ledning.

Cabal/Farah delar tiondeplatsen på världsrankingen och har tagit elva ATP-titlar ihop. Dubbeln var enda match där Colombia på förhand gällde som klar favorit medan de fyra singlarna var öppna.

Men det var i dubbeln Sverige stod upp bäst. Robert Lindstedt och Markus Eriksson visade från första till sista boll den där tändningen som karakteriserar lagspelare. Det blev ändå med förlust med 6-3, 6-4.

Den så meriterade hemmaduon och då i synnerhet Farah inledde skakigt. Vi kan bara spekulera i vad som kunde ha hänt om svenskarna utnyttjat breakbollen de i Cabals serve hade fram till 3-0 i första set.

För Colombia var det här en efterlängtad framgång. Landet gör sin 51:a säsong i Davis Cup och har vid sex tillfällen sedan 2010 spelat om en plats i Elitdivisionen – utan att ta sig dit.

Nu är Farah, Cabal, Santiago Giraldo och Daniel Elahi Galan i final.
Inte undra på att dubbelhjältarna direkt efter matchbollen hamnade underst i en ”tv-pucken-hög”.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 03