Kvällens match mot Serena Williams blir ett minne för livet för Rebecca

I kväll inleder Serena Williams jakten på en nionde titel i Miami Open.
Hennes första hinder: Rebecca Peterson som står inför sin karriärs i särklass största match.

Ett solklart Mission Impossible för den 23-åriga Sverigeettan – åtminstone om man ska dra slutsatser av de siffror som Big Data Tennis nyligen presenterade.
Nu ska man som tur är inte göra det.

Företagets uppgifter gör nämligen gällande att Serena Williams skulle besegra Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal och ytterligare sex av de tio högst rankade herrarna.

”Siffrorna ljuger inte. Bortse från allt du tror dig kunna om tennis”, säger företagets ägare Matthew Newell och fortsätter:
”Serena är en av tidernas främsta idrottare och skulle besegra alla herrar på topp-tio utom Kei (Nishikori, min anmärkning). Några skulle hon besegra knappt men de flesta klart. Vi har kvittona som visar det.

Newell presenterade sina siffror för några veckor sedan och valde att göra det på Internationella Kvinnodagen.

Första april hade naturligtvis varit ett lämpligare datum.

Nog för att de som har minsta koll på tennis vet att Newells siffror inte har minsta förankring i verkligheten men det finns ändå ingen anledning att måla upp en falsk bild av det verkliga styrkeförhållandet.

Hur ser då egentligen detta ut?
Ingen vet med säkerhet. Skulle Serena ta game på Federer? Skulle hon ta set eller kanske till och med besegra en spelare på topp-500?

Det är sådana där frågor som ibland diskuteras bland såväl spelare som fans. Eftersom män och kvinnor inte tävlar mot varandra finns inget facit.

Hur det förhöll sig för runt 20 år sedan fick vi en fingervisning om då Serena Williams och hennes syster Venus under 1998 års Australian Open utmanade tysken Karsten Braasch som var rankad 203.

Han inledde med 6-1 mot Serena och följde några minuter senare upp med 6-2 mot Venus. Skulle de båda systrarna i dag hävda sig bättre eller sämre än då mot en spelare rankad runt 200 ? Var ungefär skulle de ligga på herrarnas rankning?
Svaren blir rena gissningar.

Men ett står utom allt tvivel: de slutsatser Matthew Newell drar efter att ha lagt in siffror i sin dator är rent nonsens.

Visst fick Big Data Tennis en del uppmärksamhet men det till priset av att företagets framtida ”studier” riskerar att inte bli tagna på allvar – även om de då till skillnad från nu skulle vara åtminstone i närheten av verkligheten.
Hur som helst står Rebecca Peterson ikväll inför sin absolut svåraste uppgift i karriären. Hon har redan mött bland andra Maria Sjarapova och Caroline Wozniacki men Serena Williams är i alla avseenden flera nummer större än dessa.

Hon har 23 Grand Slam-titlar och skadefri och i form har hon under många år spelat i en egen division. Ibland har den 37-åriga amerikanskan varit sin svåraste motståndare. Nerverna har stundtals dallrat och i några stora finaler har hon drabbats av mentala kollapser
.
Serena Williams tog sin 72:a och senaste titel i 2017 års Australian Open, var efter mammaledighet tillbaka på touren i mars förra året och har sedan dess spelat bara nio turneringar.

I år har det blivit bara två: Australian Open där hon föll i kvarten mot åttonderankade Karolina Pliskova och Indian Wells (liksom Miami Open en Premier Mandatory) där hon på grund av sjukdom tvingades bryta i tredje omgången mot Garbine Muguruza.
Så visst finns det frågetecken kring hennes form.

För Rebecca Peterson gäller det att försöka njuta av stunden ikväll. Även om hon under resten av karriären lär få tillfälle att möta ett antal toppspelare är det ingen av dem som har samma stjärnstatus som Serena Williams.

Matchen blir ett minne för livet för den unga stockholmskan.
– Det blir intressant att se vad som händer på banan. Hur hårda bollar Rebecca kommer att få och vad vi behöver träna på, säger Rebeccas coach och pappa Mart.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 22