Kyrgios skulle kunna vara stor tillgång men är ofta en belastning

Nick Kyrgios skämde i dag ut sig i Shanghai Masters – för tredje året i rad. Han skulle kunna vara en stor tillgång för sporten. Men alltför ofta är den australiske divan istället en belastning.

Problemet är att Kyrgios har noll respekt för åskådare, tv-tittare, arrangörer och alla andra som på ett eller annat sätt bidrar till att han tjänar mycket stora pengar på att spela tennis.

Om han hört hemma på tennisens bakgård hade det inte varit något att orda om. Men nu är 23-åringen från Canberra så talangfull och skicklig att han spelar på de allra scenerna.
Spelstyrkan i kombination med hans osportsliga uppträdande gör att 38-rankade Kyrgios får betydligt mer uppmärksamhet än många mer framgångsrika konkurrenter.

Naturligtvis bidrar jag med den här krönikan – liksom alla andra som skriver om hans olämpliga uppträdande- till att det snackas om Nick Kyrgios.

Men det går ju inte heller att tiga still.
Att uppmärksamma och kritisera hans omdömeslösa agerande är viktigt.
Det handlar ju om en kille som totalt nonchalerar den idrott som så många av oss älskar. En kille som tror att han är större än sporten.

Tyvärr är Kyrgios en förebild för många unga talanger. De tycker att han sticker ut från mängden och är färgstark.

Och visst sticker han ut. Men det finns andra och bra sätt att göra det på.

Den som betalar startpengar till Kyrgios gamblar på hög nivå

Att Nick Kyrgios i media får mer uppmärksamhet än många mer framgångsrika konkurrenter
innebär att han är ett starkare affischnamn än flera av dessa.
Men den som med en stor summa startpengar väljer att locka Kyrgios till sig gamblar på hög nivå.
På humör kan han slåss om titeln.
Ur humör låter han sig ibland slås ut direkt.

Som i dag i Shanghai där amerikanske kvalspelaren Bradley Klahn vann med 2-1 i set. Efter att ha kommit i diskussion med domaren Damien Dumusois tappade Kyrgios intresset.

Visst ansträngde han sig i en del game medan han i andra medvetet slog ut sig eller i nät. Han satte sig inte ner under sidbytena utan ställde sig då istället och bollade mot väggen medan han muttrade mot Dumusois eller mot åskådare.

I regelverket finns en paragraf – Best effort – som föreskriver att spelarna ska göra sitt bästa på banan. Brott mot regeln renderar böter och i de grövsta fallen avstängning.

Det kan ibland vara svårt för en domare att avgöra när en spelare bryter mot regeln. Någon kan ju vara så fysiskt och/eller mentalt sliten att han eller hon spelar långt under normal standard trots att han eller hon gör sitt bästa.

Men ibland är det uppenbart att så inte sker.

Gav upp utan förklaring efter att ha förlorat första set

Den som till äventyrs vill komma till Nick Kyrgios försvar kan naturligtvis hävda att hans uppträdande i dag ändå inte var så illa som i de två senaste upplagorna.

Och det stämmer ju men så var hans insatser då också av det mer bisarra slaget:

  • 2016. Förlust med 6-3, 6-1 mot Mischa Zverev. Vid flera tillfällen då tysken kastade upp bollen för att serva gick Kyrgios över till andra serverutan. Han servade själv med styrfart och slog medvetet ut eller i nät. Förseelsen ansågs så grov att Kyrgios inte bara bötfälldes för ”lack off effort” utan också stängdes av. Han var tillbaka först i mitten på januari efterföljande säsong. Kyrgios fick för övrigt också böter för osportsligt uppträdande och för att ha skymfat en åskådare. Totalt runt 50 000 dollar.
     
  • 2017. Efter att förlorat första sets tiebreak mot Steve Johnson gick Kyrgios utan förklaring av banan. Han förklarade senare att han var magsjuk och därför inte kunde fortsätta. Eftersom Kyrgios efter matchen inte sökte upp tävlingsläkaren – vilket enligt reglerna ska göras i sådana här fall – bedömdes hans förklaring inte vara trovärdig. Böterna hamnade på runt 40 000 dollar.

Nick Kyrgios kan kallas mycket.
Färgstarkt föredöme och bra affischnamn hör inte dit.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 08

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.