Larsson gör sin 42:a landskamp då Sverige inleder med ”gruppfinal”

Bara 16 år gammal gjorde hon Fed Cup-debut.
14 år senare har Johanna Larsson spelat näst flest landskamper bland de sammanlagt 50 svenskor som representerat sitt land i Fed Cup.

På onsdagen är det dags för Johanna att åter dra på sig landslagsdräkten. Precis som i debuten 2005 handlar det om gruppspel i divison I, Europa-Afrika-gruppen.

Den gången i Turkiet – där hon vann samtliga sina tre singlar – och nu i Polen där Ukraina, Bulgarien och Estland svarar för motståndet.

Sett till ländernas världsrankning är Sverige med sin 44:e plats sämst i gruppen. Men den rankningen ”ljuger”. Eller rättare: den ger en rättvis bild av ländernas tidigare resultat men inte av skillnaden i styrkeförhållande mellan veckans lag.

39-rankade Estland står och faller med Anett Kontaveit och 36-rankade Bulgarien saknar topp 100-spelare. Däremot är 20-rankade Ukraina riktigt starkt. Visserligen får laget klara sig utan världssjuan Elina Svitolina men 18-åriga stjärnskottet Dyana Yastremska är på plats.

GTG Journal kunde igår berätta att Svitolina förklarar sin frånvaro med skada men att Ukrainas förbund hävdar att hon via sig agent begärt för mycket pengar för att ställa upp. 34-rankade Yastremska har samma agent som Svitolina och en representant för förbundet sa i går att inte heller Yastremska kommer att spela i Polen. Världssjuans återbud ökar Sveriges chans till gruppseger i Fed Cup

Men Yastremska spelar alltså. Förmodligen redan på onsdagsförmiddagen då Sverige svarar för motståndet i vad som känns som en gruppfinal. Förbundskaptenerna ska lämna in sina laguppställningar en timme före matchstart (klockan 10) och det mesta talar för att 24-rankade Lesia Tsurenko och Yastremska spelar singlarna för Ukraina.

Sveriges kapten Mattias Arvidsson har i Rebecca Peterson (rankad 54) och Johanna Larsson (71) två mycket starka singelspelare. Därtill ett på papperet bättre dubbelpar än ukrainskorna och det oavsett vem Arvidsson väljer att sätta in bredvid Larsson.

Hon spelar nu sin 42:a landskamp och har efter den ”bara” nio kvar för att passera Sofia Arvidsson som Sveriges mesta Fed Cup-spelare genom tiderna.

Larsson saknades i fjolårets lag och fick mycket hård kritik från förbundets dåvarande sportchef Johan Sjögren då hon avstod spel 2016.

I det sammanhanget ”glömdes bort” att Johanna Larsson efter debuten mot Luxemburg 2005 spelade i varje gruppspel tio år i rad. Under den perioden spelade hon 37 av 38 landskamper. Undantaget var mot Grekland 2012, Sverige hade inlett med två segrar och såväl Larsson som Sofia Arvidsson sparades till de två avslutande och svårare matcherna i gruppen.

Om Mattias Arvidsson har råd att spara Larsson eller Peterson i någon av veckans gruppspelsmatcher återstår att se. Bakom Peterson och Larsson finns Mirjam Björklund, starka dubbelspelaren Cornelia Lister och 17-åriga Caijsa Hennemann som är med för att få erfarenhet för framtida Fed Cup-spel.

Den svenske kaptenen tycker att Bulgariens etta Viktoria Tomova är bättre än vad hennes rankning 158 ger sken av och med tanke på att Estland har Kontaveit finns ingen risk för underskattning i någon av matcherna.

Det krävs gruppseger för få en playoff-match mot segraren i gruppen med Ryssland, Polen och Danmark.
På förhand såg Danmark ut att kunna utmana ryskorna om gruppsegern men efter världstian Caroline Wozniackis återbud gick den möjligheten upp i rök.

Fotnot: Johanna Larsson har 30-18 i singel- och 16-10 i dubbelfacit.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 05