Larsson har anledning le trots ras på rankningen och kortvarig glädje

Hur lång en svit än är bryts den förr eller senare.
Som i dag för Sverigetvåan Johanna Larsson.
Efter nio raka förluster tog hon i dag sin andra seger för säsongen.

Med 7-5, 6-4 mot tvåfaldiga Grand Slam-segraren Svetlana Kuznetsova tog sig den 30-åriga norrländskan till andra omgången i WTA-turneringen i Nürnberg.
Matchen skulle egentligen ha spelats i måndags men regnvädret har ställt till det rejält för arrangören.
Och för spelarna förstås.

Johanna fick bara kort vila innan det var dags för henne att möta andraseedade Katerina Siniakova. Den 23-åriga tjeckiskan är rankad 43 och bekant för den svenska tennispubliken. 2016 var hon i Swedish Open-final – efter seger i semi mot Larsson – och året därpå tog hon i Båstad karriären första WTA-titel efter att med sitt oerhört offensiva spel ha finalbesegrat världssexan Caroline Wozniacki.

På vägen till fjolårets titel i Nürnberg besegrade Larsson i semi just Siniakova som i dag var den starkare av dem och vann med 4-6, 6-0, 6-3. Larsson hade breakboll till 3-2 i skilje och vid 3-5 två möjligheter att bryta tillbaka.

Att svenskans glädje efter segern mot Kuznetsova blev kortvarig ska inte skymma det faktum att hon tog ett steg i rätt riktning inför Franska mästerskapet.

Nu har hon i alla fall en färsk seger i kroppen inför årets andra Grand Slam-turnering. Johanna är en fajter som lever mer på det än på ett brett register och stort spel.
Även den största fajterns motivation och spelglädje riskerar förstås att minska när förlusterna radar upp sig på sättet som skett för Sverigetvåan.

Förhoppningsvis blir veckans WTA-turnering i Nürnberg en positiv kick för Larsson.
I fjol föll hon direkt på Roland Garros och eftersom Grand Slam-turneringarna är mycket poängstinna krävs inte långt avancemang för att hon ska reparera åtminstone en del av skadan som den tidiga sortin i Nürnberg gör för hennes rankning.
Som titelförsvarare hade Larsson 280 poäng att försvara. Platsen i andra omgången gav 30 poäng.
Nu blir det ett jätteras på listan och 111-placerade Johanna kommer på måndagens lista att ligga närmare 200- än 100-strecket.
*
Sverigeettan Rebecca Peterson föll i dag i andra omgången i WTA-turneringen i Strasbourg. Peterson förvaltade bara en av fyra breakmöjlighetet medan fjärdeseedade och 24-rankade Caroline Garcia tog tillvara fyra av fem breakbollar. 6-2, 6-3 till fransyskan.
*
Peterson och Larsson är i nuläget enda svenska singelspelare i Franska mästerskapet där de kan få sällskap av Mikael Ymer. Efter två tresetare i de första omgångarna ställs Ymer i kvalfinal mot schweizaren Henri Laaksonen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 22