”Mackan” i huvudroll i Davis Cup – Sverige har aldrig förlorat efter 2-0

Mikael Ymer gjorde vad som förväntades av honom.
Markus Eriksson överraskade.
Med 2-0 i Davis Cup-matchen mot Israel står Sverige med ena benet i nästa års kval.

Sverige DC-debuterade 1925 och har aldrig tappat en 2-0-ledning.

Annars är turneringens långa historia fylld av lika mäktiga som märkliga vändningar.

Till exempel har Sverige vänt 0-2 vid inte mindre än sex tillfällen – fler än något annat land.
Så osvuret är trots allt bäst inför lördagens tre avslutande matcher i Kungliga hallen.

Men av vad vi såg där i kväll talar absolut ingenting för att DC-kapten Johan Hedsberg och hans manskap ska tappa det kopplade greppet.

Går allt enligt ritningarna kommer Sverige i mars nästa år att spela en kvalmatch från vilken segraren säkrar en plats bland de 18 nationerna i den mer penningstinna än sportsligt prestigefyllda DC-finalen i Madrid.

På förhand talade det mesta för 1-1 efter dagens singlar.
Ymer var skyhög favorit mot gästernas 395-rankade singeltvåa Edan Leshem och Eriksson slog ur underläge mot rutinerade Dudi Sela.

Micke Ymer ursäktar säkert påståendet att ”Mackan” var kvällens man i Kungliga. Den 29-årige slitvargens gedigna insats i första set mot Sela var värd storpublik. Nu kom endast runt 900 åskådare vilket ganska väl beskriver temperaturen i svensk tennis.

Men stämningen var ändå hög och då inte minst under Erikssons match. Säkert känner alla i tennis-Sverige lite extra för göteborgaren som år efter år oförtrutet kämpat på långt från de stora arenorna.
-Den här matchen hamnar på min topp-tre-lista, sa Eriksson på presskonferensen efter 7-6, 6-0.

”Mackan” tappade 4-1 i första set, räddade tre breakbollar vid 4-4, hade breakboll mot sig även vid 5-5 och tappade 3-1 i tiebreak.

Att han redde ut det mot en så rutinerad och meriterad spelare som Sela är mycket imponerande.

-Jag vågade spela ut på de sista bollarna i första set, säger Eriksson som just i dessa viktiga lägen hade stor nytta av att han i år spelat ett antal Challengers.

-Där möter man topp-100-spelare och ligger man inte på mot dem är det kört medans man på lägre nivå kan komma undan på ett annat sätt.

Efter första set gick luften ur den 34-årige israelen som på ett alldeles utmärkt sätt personifierade uttrycket gamnacke.

På lördagen väntar eventuellt två matcher för Markus Eriksson. I par med debutanten André Göransson kan han i dubbeln avgöra landskampen och i värsta fall väntar en femte och avgörande match mot gästernas tvåa Edan Leshem.

På frågan hur det är att dubblera i landskampen svarar ”Mackan”.
-Träningsmässigt är det stor skillnad mot när jag ska fokusera på enbart dubbel eller singel. Då tränar man på bara det under veckan, nu har det blivit både och vilket är lite tufft. Men det har fungerat bra.

”Mackan” gick in med 1-0 i ryggen sedan Sverigeettan Mikael Ymer inlett med 6-3, 7-5 mot Edan Leshem. Israelen var inledningsvis så nervös att Mikael snabbt och obesvärat kunde gå fram till 4-0.

Då tappade han lite skärpa men hade ändå matchen under kontroll. Så kändes det faktiskt också då han i andra set hamnade i 3-5-underläge.

106-rankade Ymer är en mycket stark matchspelare. Han utstrålar också ett så starkt självförtroende att det ibland kan tolkas som nonchalans. Det är som om han då känner sig så lugn att han i onödan försätter sig i svåra situationer. Precis som i dag löser Micke det ofta på ett betryggande sätt men det kan straffa sig om motståndaren plötsligt höjer sig en klass.

Trots att han är klar Sverigeetta känner Ymer sig inte som ankare.

-För mig finns inget ankare i ett lag och därför blir jag inte så himla nervös eller stressad av DC-veckorna. Man vinner och förlorar som ett lag. Det gör det lättare än då man är där ute själv, säger han.

Micke medger ändå att han en kort stund kände lite ökad press då det stod klart att hans storebror Elias inte kunde vara med på grund av skada.

-Klart det suger att Elias inte kan vara med och tanken på vad det betyder slog mig förstås. Men det skapar bara mer stress att tänka så. Det gäller att istället göra det bästa av situationen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 14