Många återbud Larssons enda chans att slippa första GS-kvalet på nio år

Mycket talar för att Johanna Larsson för första gången på nio år ska tvingas kvala till en Grand Slam-turnering.
Precis som då handlar det i år om Wimbledon.
Det skulle bli Larssons sjätte Grand Slam-kval och ställa henne inför utmaningen att för första gången kvala in.

Hoppet om en direktplats är inte ute. Men det krävs tiotalet återbud för att den 30-åriga Sverigetvåan ska gå in på sin rankning.
Dagens förlust i Franska mästerskapet mot Garbine Muguruza (6-4, 6-1) gör varken till eller från.

Det är rankningen från 20 maj som ligger till grund för vilka som går direkt in i Wimbledon. Larssons 111:e plats räcker inte.

Eftersom gräs är hennes klart sämsta underlag – 0-8 i matchfacit i Wimbledon- ska vi inte ha för stora förhoppningar på att Larsson i ett eventuellt kval tar sig in i vad som skulle bli hennes 36:e Grand Slam-turnering.

Debuten skedde i Paris 2010 och då hade Larsson vid fyra tidigare tillfällen fallit bort i kval: Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open 2008 samt i Australian Open 2009.
Några veckor efter Grand Slam-debuten tvingades hon kvala till Wimbledon men föll i första kvalmatchen.

I samtliga sina 34 efterföljande Grand Slam-turneringar har Johanna på sin rankning haft en direktplats till det 128 spelare starka startfältet. Det visar på en mycket imponerande jämnhet. Och det kunde ha varit 35. Hon var direktkvalificerad till 2017 års Australian Open men tvingades då dra sig ur singeln på grund av magsjuka.

Att tredje omgången är hennes bästa Grand Slam-resultat visar att slitvargen från Boden inte haft vad som krävs för att gå riktigt långt i dessa stora sammanhang.

Nu står Larsson inför en ny stor och svår utmaning i karriären. Hon ligger 172 på senaste listan, kommer att klättra efter Franska mästerskapet – där hon fick 60 nya poäng – men har också då en bra bit kvar till en placering som räcker för direktkvalificering till Grand Slam-turneringarna.

Det är rankningen sex veckor före en Grand Slam-turnering som gäller. US Open inleds 26 augusti och listan den 15 juli avgör vilka spelare som direktkvalificerar sig till årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.

Det är just i GS spelarna kämpar om de riktigt höga poängen. En plats i tredje omgången i GS ger 130 poäng, det är 20 poäng mer än vad en semifinalist i en WTA-turnering i international-kategorin får.

Larsson var inte i närheten av dessa poäng i dagens möte med 2016 år Paris-segrare Garbine Muguruza. Sin vana trogen inledde den 19-rankade spanjorskan lite försiktigt. Det är som om hon vill känna lite på motståndarna och extra mycket så när det som i dag handlar om en spelare hon möter för första gången.

Det och att Sverigetvåan spelade fritt och avslappnat med bra tryck och längd gjorde att de fyra första gamen var jämna.
Vid 2-2 ökade Muguruza tempot, Larsson tappade längd och den tvåfaldiga Grand Slam-segraren fick en behaglig resa till tredje omgången.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 29