Många poäng står på spel för Ymer – titelförsvarare som nått kvarten

Sverigeettan Elias Ymer spelar på fredagen kvartsfinal i en Challenger i Frankrike – där han är titelförsvarare.
Det är alltså mycket viktiga poäng som står på spel för den 130-rankade svensken.

Fram till mötet med fransmannen Constant Lestienne har Elias försvarat 18 av de totalt 100 poäng han spelade in i fjolårets upplaga och som försvinner då den nya rankningen kommer på måndag.

Det var just i Mouilleron le Captif som 22-åringen från Skara samma tid förra året tog sin fjärde och senaste titel på Challengertouren. Då liksom nu svarade Lestienne för motståndet i kvarten.

Elias tog ytterligare en Challenger-titel förra året men hittills denna säsong har framgångarna där inte varit på samma nivå. 12-12 i matchfacit inför veckans turnering och semifinalen i maj på gruset i Aix En Provence är hans bästa resultat i Challengers.

Efter att ha inlett 2018 som 142 på listan klättrade Sverigeettan till 105 i juni. Då bröts samarbetet med coachen Robin Söderling under vars ledning Elias spelade betydligt mer offensivt än tidigare. Även Ymers kroppsspråk och attityd på banan utvecklades mycket positivt under tiden med den tidigare världsfyran och tvåfaldige Grand Slam-finalisten.

Nu är det bara att hoppas att Elias Ymer kan svara för en så bra säsongsavslutning att han slutar säsongen med en bättre placering än den han inledde året med.

Elias 20-årige bror Mikael kvalade in i veckans Challenger i Knoxville, vann en match men var i kväll utan chans mot jämnårige amerikanen Michael Mmoh som vann med 6-3, 6-2.
Mhoh servade mycket starkt och den enda breakboll Mikael lyckades spela sig fram till var då amerikanen hade dubbelbreak i andra set. I början av detta kunde svensken inte hålla sina känslor i styr, krossade racket med våldsam kraft och fick varning.

Roligt var däremot att Sverigetvåan stundtals försökte spela mer offensivt än vi är vana vid. Det betalade sig ibland men gick också utan över säkerheten. Det kvittade inte i dag men gör det sett i ett längre perspektiv. Att Mikael lämnar sin trygghetszon några meter bakom baslinjen och flyttar fram positionen i banan är ett måste för att han ska bli att räkna med i större sammanhang än hittills.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 08