
Många spelare är ute i kylan – uppror mot ITF på tenniscirkusen
Det råder upprorsstämning på tenniscirkusen.
Orsaken är att många spelare drabbats mycket hårt av de förändringar som gjorts på ITF-touren.
I skrivande stund har närmare 11 000 personer skrivit på den lista som kräver att Internationella tennisförbundet (ITF) omedelbart agerar för att hjälpa spelarna.
Den nya ITF-touren startade vid årsskiftet men döms ut från många håll efter bara en och en halv månad.
Även de starkaste kritikerna säger att nyordningen i vissa delar är positiv för sporten. Men det är förändringarna som berövat många spelare möjligheten att tävla som upprör och som fått 22-åriga proffset Maria Patrascu från Kanada att agera.
Hon är initiativtagare till protestlistan som nu cirkulerar på sociala medier och som alltså undertecknats av närmare 11 000 personer.
”Det här är bara början. Att så många stödjer vår sak motiverar oss att arbeta ännu hårdare för att åtgärda orättvisorna som orsakats av ITF World Tennis Tour”, säger Patrascu.
Dagligen får vi på sociala medier exempel på spelare som drabbats hårt av förändringarna. En del skriver att de tvingas lägga av om ITF inte inom kort ger dem möjlighet att tävla igen.
Men det är inte bara drabbade spelare som är djupt oroade över utvecklingen. Coacher och ledare på olika nivåer uttrycker sin ilska och oro över att många spelare hamnat i kylan på grund av förändringarna.
”Det är skamligt. Mitt råd till spelarna är att de ska be sina nationella förbund att agera”, skriver det tyska förbundets vicepresident Dick Hordorff.
Maria Patrascu vände sig till Kanadas förbund men fick inget stöd därifrån.
”Vi förstår din besvikelse och frustration över nya ITF World Tennis Tour. Olyckligtvis är det för tidigt för oss att bli involverade. Vi behöver utvärdera det här efter ett år”.
Samma besked kommer från ITF som inte låter sig bevekas av protesterna. ITF står fast vid att det nya systemet ska gälla under 2019 och att eventuella justeringar kommer att göras först till nästa säsong.
Det krävs fyra segrar i förkval för att komma med i kvalet.
Här tre krav på den protestlista som ITF negligerar och där undertecknarna vill se ett omedelbart agerande (citerade stycken hämtade från skrivelsen):
1. Återgå till större lottningar (32/48/64) istället för de 24-lottningar som gäller nu.
”Hundratals spelare har fråntagits möjligheten att tävla. ITF hävdar att de vill ge fler spelare den möjligheten men regeln innebär att det i praktiken är tvärtom. Under januari-mars försvinner hälften av platserna i lottningarna”.
Formen på de förkval som finns i ett antal turneringar beskriver på ett bra sätt villkoren som gäller för många spelare.
Det är no-ad, matchtiebreak i skiljeset, ofta två matcher per dag och på herrarnas tour krävs det fyra segrar i förkvalet för att ta sig in i kvalet.
”Spelare som kommit tillbaka efter skada, collegespelare och juniorer utanför topp-100 har inte möjlighet att tävla ens i den lägsta kategorin turneringar. Deras enda hopp är wild card eller att de klarar förkvalet”.
”Detta måste ändras NU. Ge tillbaka ALLA spelare möjligheten att tävla”.
2. Radera ITF World ranking och återgå till ATP- och WTA-rankning.
Just den nya rankningen fick mest uppmärksamhet då tennisens tre tunga organisationer förra året aviserade förändringarna på tenniscirkusen.
Främsta syftet med nya rankningen är att kraftigt minska antalet spelare på ATP- och WTA-rankningen.
Över en natt förlorade närmare 1 400 spelare sin ATP-rankning.Hör Friberg och Bellier berätta
De poäng spelarna tagit i 15 000-dollarturneringar och fram till minst semifinal i 25 000-dollar-turneringar räknas nämligen inte på den nya ATP-rankningen. Att bortfallet var mindre på WTA-rankingen beror på att den omfattade färre namn och att damerna får tillgodoräkna sig poäng i 25:or.
”Spelare har blivit rånade på sin ATP- eller WTA-rankning”.
Vid säsongsstarten infördes en ny ranking – ITF World Ranking – där det i dag finns 3 409 (56 svenskar) spelare på herrsidan och 2 384 (55 svenskor) spelare på damernas lista.
”De där listorna saknar värde om du inte ligger topp 50 och då kan gå in på en av de fem platser som i 25 000-dollar-turneringarna är reserverade för de bäst rankade ITF-spelarna”.
Det nya systemet ska underlätta för juniorer att ta steget till seniortouren. En framskjuten placering på juniorrankingen ger en plats i 15 000-dollarturneringar.
Men för mängder av spelare har villkoren försämrats kraftigt.
”Spelare som ligger 250-500 på ATP eller WTA och topp 100 på ITF kämpar för att hålla sina placeringar på båda listorna”.
”De spelar en del 25:or och måste sedan gå tillbaka till 15-turneringar för att hålla sin ITF-rankning så att de kommer in i 25:or. Det motverkar syftet att motivera högre rankade spelare att spela större turneringar istället för att vara bekväma med att spela i 15 000-dollarturneringar”.
3. Arrangera minst lika många turneringar som 2018, helst fler.
” Istället för att hantera tennisens utveckling på ett logiskt sätt och ge alla spelare möjlighet stryper ITF sporten så att det blir bara några hundra spelare kvar”.
Närmare 11 000 personer har alltså redan skrivit på listan. Men ITF låter sig inte påverkas. Räcker det med dubbla antalet underskrifter för att ITF ska tänka om?
Kanske bryr sig den mäktiga organisationen överhuvudtaget inte om vad spelarna på tennisens största tour tycker.