Måtte Nadals skada inte sätta stopp för drömmatchen mot Federer

Det är ganska exakt 15 år sedan de för första gången ställdes mot varandra.
I kväll är det dags igen.
Roger Federer och Rafael Nadal gör upp om en finalplats i Masters i Indian Wells.

Nu är det bara att hålla tummarna för att spanjoren kommer till spel i detta tungviktsmöte. Hur allvarlig är knäskadan han åkte på i andra set i kvartsfinalen mot ryssen Karen Khachanov?

Nadal sa så här efter segern med 7-6, 7-6.
– Mitt mål är naturligtvis att vara redo för semifinalen men jag kan inte garantera hur det känns då jag vaknar i morgon (läs i dag).

Att Nadal besvärades av skadan i kvartsfinalen var uppenbart. Med lite mer rutin hade 22-årige Khachanov förmodligen kunnat utnyttja det bättre än vad som blev fallet.

Efter att vid 2-1 hade tagit en skadetimeout tappade spanjoren en del kraft i sin serve, han rörde sig sämre och spelade mer aggressivt i syfte att korta ner bollduellerna.

Khachanov verkade inte förstå hur han skulle spela och tappade humöret. Men han hade ändå ett gyllene läge att tvinga fram ett skiljeset.

Setboll vid 5-4. En stel handled gjorde att halvvolleyn vid nät blev helt misslyckad.
Tilläggas kan att Khachanov borde ha utnyttjat möjligheten att få spela på en andraserve. Nadals förstaserve dömdes ut av linjedomaren men huvuddomaren Mohamed Lahyani korrigerade domslutet.

Att Khachanov i det viktiga läget valde att inte utmana är anmärkningsvärt. Reprisbilderna visade att världstvåans serve var ute.

Om den 32-årige spanjoren spelat ett skiljeset eller inte får vi aldrig veta. Men oavsett fortsättningen i Indian Wells är det ett stort frågetecken kring hans medverkan i efterföljande Miami Masters.

Det är just på hardcourt hans sargade knän utsätts för störst påfrestningar.
– Jag älskar att spela på hardcourt men min kropp gör det inte, säger Nadal som inte kommer att utmana sina knän till den grad att han riskerar något inför den annalkande grussäsongen.

Federer har vunnit de fem senaste och har plus på hardcourt

Det är alltså femton år sedan han och Federer ställdes mot varandra för första gången.
Platsen var Miami.

Den fem år äldre schweizaren var redan världsetta och hade två Grand Slam-titlar och totalt 14 singeltitlar på meritlistan.

Nadal var 17 år, låg 34 på rankningen och det skulle dröja fem månader innan han på gruset i Sopot fick lyfta en ATP-buckla för första gången.

Men med segern mot Federer i Miami underströk den unge spanjoren att han en dag skulle bli den framtida stjärna som tennisexpertisen förutspått.

Sedan ett antal år är matcherna mellan dem klassiska tungviktsmöten.
– Vi har haft en fantastisk resa tillsammans. Han kom fram som en grusspecialist och jag var bäst på gräs. Sedan utvecklade vi vårt spel på andra underlag och vi har haft tuffa matcher på alla, säger Federer.

De är bra kompisar och hyser största respekt för varandra medan i synnerhet Federers relation till världsettan Novak Djokovic är betydligt mer ansträngd.

Båda har inför och under säsongens första Masters varit kritiska till hur serben som ordförande i spelarrådet hanterat situationen med ATP-basen Chris Kermode.
Djokovic fick sin vilja igenom då Kermode röstades bort. Nadal och Federer står bakom britten och känner sig – liksom ett antal andra spelare – förbigångna i processen.

Kvällens semifinal blir det 39:e mötet mellan de båda giganterna. Federer har varit världsetta i 310 veckor, Nadal i 196.
Spanjoren har 23-15 inbördes och var under några år ett spöke för Federer. Speciellt då på grus där Nadal med sin fruktade toppspin gjorde schweizaren mycket sårbar på backhand.

Det märkliga var att Federer tillät det att fortsätta. Istället för att försöka hitta motdrag stod han kvar vid baslinjen. Det var som om han överskattade sin kapacitet där och därför inte tyckte sig behöva ändra något.

Under tiden med Stefan Edberg som coach blev Federer mer offensiv och det krävs att han är det mot Nadal som annars kan diktera spelet från bakplan.

Det är 18 månader de möttes senast. Federer gick segrande från 2017 års final i Shanghai Masters och har fem raka segrar. Nadals senaste seger var i semifinalen i Australian Open 2014.

Här några andra siffror från deras 38 matcher.
•24 av mötena har varit i finaler och Nadal har 14-10. (6-3 i Grand Slam-finaler).
•Federer har 11-9 på hardcourt.
•Nadal har 12-7 i Masters.

Roger Federer är på jakt efter sin sjätte titel i Indian Wells och har inte tappat set på vägen till kvällens semifinal.
Nu är det bara att hålla tummarna för att den blir av, att Rafael Nadal är i speldugligt skick.

Jo, förresten, det spelas förstås en semifinal till, Milos Raonic mot Dominic Thiem.
Måtte den tänkta förrätten inte bli huvudrätt.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 16