Med framgångarna på hardcourt har Peterson gett kritikerna svar på tal

Det gnyddes från en del håll i tennis-Sverige då Rebecca Peterson avstod sommarens Swedish Open i Båstad.
Sverigeettans succé de senaste veckorna har förhoppningsvis fått kritikerna att tänka om.

I kväll möter Peterson världstrean Karolina Pliskova i WTA-turneringen i Cincinnati och den 24-åriga stockholmskans resultat i de senaste tävlingarna har gett svensk tennis bästa tänkbara PR.

Nu finns ett stort blågult hopp med kapacitet att besegra toppspelare och som därför kan hävda sig i de största turneringarna.
Efterlängtat och oerhört välkommet.

Rebecca avstod Swedish Open därför att hon efter den korta grässäsongen inte ville gå tillbaka till gruset. Istället valde hon att förbereda sig inför den amerikanska hardcourtsäsongen.

Kritikerna menade att hon borde ha ställt upp i Båstad.
Under damveckan var det ett antal personer som tyckte att jag borde kritisera Rebecca för hennes beslut.

Motiveringen till att avstå var enkel: Jag tycker att hon gjorde helt rätt.
lika klokt som starkt av Peterson att avstå Swedish Open

Naturligtvis har Rebecca och andra svenska spelarnas medverkan ett stort värde för hemmatävlingarna men det innebär inte att spelarna till varje pris måste ställa upp där.

Swedish Open är en WTA 125 K – alltså jämförbart med en Challenger på ATP-touren – och betydelsefull för många svenska spelare. De får möjlighet att för första gången mäta sina krafter med spelare på en nivå som de själva inte kommit upp i.
Även för spelare som egentligen är på en ännu högre nivå men har en formsvacka kan turneringar av denna storlek vara perfekta.

Inget av detta gällde för Peterson.

Det går självklart inte att säga vilka resultat Peterson skulle ha nått på hardcourt om hon spelat i Båstad men ja, vem tror att de skulle varit i klass med de vi sett nu?

Oavsett vilket: Vad som räknas är att Peterson ansåg att beslutet ökade hennes möjligheter att göra bra resultat i Washington, de två Premier 5-turneringarna i Toronto och Cincinnati samt i US Open, årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.

I sina förberedelser fick Peterson under några veckor hjälp av Maria Sjarapovas mångårige coach Thomas Högstedt. Som GTG Journal tidigare kunnat avslöja bryts det samarbetet efter US Open.

Det skulle inte komma som en blixt från klar himmel om den femfaldiga Grand Slam-segraren inför, under eller efter årets sista Grand Slam-turnering kallar till presskonferens för att berätta att hon slutar.

Sjarapova besväras fortfarande av axelskadan och har efter återkomsten från dopningsavstängningen inte gjort något större avtryck.

Under alla omständigheter är ryskans samarbete med Högstedt snart över och eftersom kemin mellan honom och Peterson verkar stämma perfekt skulle det vara en högintressant konstellation.

Rebecca har hittills under hardcourtsäsongen tagit sina två största skalper i karriären:

•Världsåttan Sloane Stephens i WTA-turneringen i Washington där Rebecca sedan efter ett mycket starkt första set föll mot Camila Giorgi.
•15-rankade Johanna Konta i första omgången i Cincinnati där turneringen är en av de fem största på WTA-touren och där Peterson nu laddar för kvällens möte med världstrean Karolina Pliskova.

Den 27-åriga tjeckiskan tog titeln för tre år sedan för att några veckor senare gå till US Open-final.

Kvällens match är den tredje efter två herrmatcher på Stadium 3 där spelet inleds klockan 17 svensk tid.

Oavsett hur det går för Rebecca i kväll har hon under några veckor gjort resultat som är mycket värdefulla, främst förstås för henne själv men också för svensk tennis i stort.

Inget ger ett större genomslag än skrällar mot stjärnor och/eller långt avancemang i de största turneringarna.

Fotnot: De som under damveckan i Båstad menade att jag borde kritisera Rebecca för hennes beslut att inte spela erbjöds självklart möjligheten att med namn framföra sin kritik i en artikel. Samtliga avstod…

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 15

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.