Med Magnus Norman vid sin sida är Wawrinka på väg tillbaka till toppen

Han är en av världens bästa och mest eftertraktade coacher.
En tennisnörd i ordets allra mest positiva bemärkelse.
Magnus Norman lägger ner sin själ i tränarjobbet – det oavsett om han är på banan med världsstjärnan Stan Wawrinka eller med en fjunig junior.

Ingenting lämnas åt slumpen. Norman är minutiöst noggrann. Men nej, han kan förstås inte allt. Då tar han hjälp av den eller de som behärskar just det området bättre. För det krävs noll prestige och att adeptens bästa alltid är viktigare än egot.

I kväll följer Norman på Arthur Ashe-stadion sin adept Stan Wawrinkas US Open-kvartsfinal mot ryssen Daniil Medvedev.

Det är två år sedan Wawrinka opererades för den svåra knäskada som kunde ha ändat hans karriär. Vägen tillbaka har varit lång.

Om han varit där han är i dag utan Norman vid sin sida är omöjligt att svara på.
Vad vi vet är att det var under den forne världstvåans ledning som Wawrinkas stjärna tändes.
Samarbetet inleddes i april 2013, schweizaren hade just fyllt 28 år och två kvartsfinaler var hans bästa resultat på 32 Grand Slam-turneringar.

I dag har han tre Grand Slam-titlar och ytterligare ett antal stora framgångar som han inte var i närheten av innan Norman kom in i bilden.

”Att börja samarbeta med Magnus är det kanske bästa beslut jag fattat i livet”, har 2016 års US Open-segrare sagt i en intervju.

Men innan vi tittar närmare på deras samarbete – som bröts hösten 2017 för att återupptas våren 2018 -kommer här en sekvens som berättar mycket om Magnus Norman.

En ung kille från en klubb i södra Sverige kom till Catella Arena med sin tränare för några dagar på Good to Great. Båda hoppades att Magnus Norman kanske vid något tillfälle skulle kolla en liten stund på den unge killen.

Deras förhoppningar blev vida överträffade. Påtagligt rörd berättade juniorens tränare efteråt för mig att Magnus la ner oerhört mycket tid och engagemang för att hjälpa junioren som under några dagar fick känna sig som en mini-Wawrinka.

Åter till Stan The Man som vid seger mot formstarke Medvedev når sin första Grand Slam-semifinal sedan Franska mästerskapet 2017 där han sedan finalföll mot, ja, just det – Nadal förstås.

Norman berättar att Wawrinka kunnat träna för fullt sedan december förra året. Träningen skiljer sig lite från den de hade före knäskadan men det är ändå inte den som är anledningen till förändringen.

-Nej, knät är ingen grej längre, läkarteamet runt honom har gjort ett fantastiskt jobb. Men vi kör inte så långa sekvenser längre utan det är korta intervaller med hög intensitet. Han har stått så mycket på banan att han inte längre behöver den där jättemängden, säger Norman.

Han har noga analyserat den tidigare världstreans spel före respektive efter skadan.
-Jag tog hjälp av Michael James som arbetar mycket med videoanalys och med statistik.

De såg en del skillnader och Norman och Wawrinka har lagt ner mycket tid på vissa detaljer.

-Generellt handlar det om att Stan ska komma längre in i banan och vara den som styr spelet. Vi har också nött mycket returer. Stan gillar ju att blocka returer men måste också kunna slå ibland, både från backhand och forehand. Det gjorde han bra mot Novak.

Segern mot titelförsvarande Novak Djokovic var Wawrinkas femte mot en världsetta.
Serben gav på grund av axelskada upp i början på tredje set.

Men då var Norman redan imponerad och faktiskt också lite förvånad av det han fått se från sin 34-årige adept.
-Jag trodde inte riktigt att han hade den här nivån i kroppen nu. Han har inte haft så många matcher i sommar och därför inte byggt upp sig som jag hade hoppats på inför US Open.

Det märktes också i två av Wawrinkas tre första matcher i turneringen.
-Fram till matchen mot Novak såg det inte så himla bra ut. Men vi hade bra intensitet på träningen dagen innan mötet med Novak och nivån gick upp. Sedan har ju Stan den där förmågan att koppla på till stora matcher.

En sådan väntar även i kväll även om motståndaren inte är i närheten av Djokovic stjärnglans. Å andra sidan är 23-årige Medvedev hetast av alla under den amerikanska hardcourtsäsongen.

Han har 16-2 i matcher, tog titeln i Cincinnati Masters och de två förlusterna kom i finaler i 500-turneringen i Washington och i Montreal Masters.

Den 198 centimeter långe ryssen har en mer hemmasnickrad än skolad spelstil. Han är ett perfekt exempel på att det går att komma mycket långt utan att tekniken är av det imponerande slaget.

-Har har ett extremt bra självförtroende just nu och går för det på viktiga poäng. Han är lite äcklig att möta om man får uttrycka det så. Han har flack backhand och ganska flack forehand så det kommer inte så mycket att slå på, säger Magnus.

Medvedev täcker banan fantastiskt bra.
-Han tar ett eller två långa steg till sidlinjen så banan blir ganska liten då man möter honom. Och så servar han fantastiskt bra, berömmer Norman ryssen som ofta satsar lika hårt på andra- som på förstaserven vilket understryker att världsfemman nu är i zonen då allt känns möjligt för honom.

Samtidigt måste han rimligen vara nära gränsen då den senaste tidens många matcher tar ut sin rätt och energin börjar sina.

Medvedev har ett hett humör och häromdagen kokade det över för honom i en match. Det gör det ibland även för Wawrinka och vem som är mentalt starkast i kväll kan mycket väl bli den avgörande faktorn.

Den nu 24-rankade schweizaren har ett lika vackert som effektivt vapen i sin backhand och serven är ännu vassare än tidigare. Han håller 85.7 procent av sina servegame och slår färre dubbelfel – 1.8 i snitt per match – än samtliga de övriga 25 spelarna som toppar ATP:s serveliga där schweizaren ligger 13.

-I snitt servar han tio kilometer hårdare än tidigare vilket är jättemycket på den här nivån och i den åldern. Serven är bättre än någonsin, säger Magnus Norman som inte gjort klart med en fortsättning med Wawrinka.

Men det ligger ingen dramatik i detta.

-Vi ska sätta oss efter US Open, det är så vi brukar göra, säger den 43-årige värmlänningen.

Som proffs hade han en fantastisk karriär.
1999-2000 var han med tio titlar ATP-tourens segerrikaste spelare, han var i Paris-final 2000 och med andraplatsen på världsrankingen är han Sveriges fjärde bäst rankade spelare genom tiderna efter ettorna Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander.

Det finns ingen rankning för coacher.
Det ska Magnus Normans kollegor vara tacksamma för.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 03