Med Thomas Johansson vid sin sida kan Goffin ikväll ta sin tyngsta titel

Med sina 180 centimeter är David Goffin en av de kortaste toppspelarna på ATP-touren.
Precis som lika långe Thomas Johansson var på sin tid.
Som coach till den 28-årige belgaren vet Johansson bättre än de flesta hur hans adept ska kompensera allt det där som tvåmetersmännen har gratis.

Thomas var världssjua som bäst och det är också nu 19-rankade Goffins hittills bästa placering.
En rad skador ligger bakom kräftgången på listan. För bara två månader var han 33:a.

Efter det pekade formkurvan åt rätt håll och i kväll har Goffin möjlighet att i Cincinnati Masters ta sin tyngsta titel i karriären.
Han ställs mot 23-årige Daniil Medvedev som är uppe i sin tredje raka final.

Det var efter förlusten mot den 198 centimeter långe ryssen i årets Australian Open samarbetet mellan Johansson och Goffin inleddes. Då de två arbetade ihop 2016 var svensken främst rådgivare i teamet där han nu är huvudcoach.

-Vi har jobbat väldigt mycket på att försöka få honom mer offensiv i sitt spel, säger Thomas till GTG Journal och fortsätter:
-Han är så pass stark i sitt baslinjespel och sätter så mycket press på motståndaren att han ofta bara behöver spela bara en volley. Vi har också jobbat mycket på att han ska vara aggressiv på motståndarens andraserve.

Goffin är om inte den snabbaste så i alla fall en av de snabbaste spelarna på touren. Han täcker banan på ett imponerande sätt. Han spelar också oerhört snabbt och är mycket effektiv då det gäller att använda motståndarens fart.

Det är en mycket sevärd men också sällsynt stil eftersom det mesta på herrsidan kretsar kring serve och ett effektivt vapen i grundspelet vilket ger korta bolldueller.

Att Goffin saknar en fruktad serve kan förstås delvis förklaras av att hans längd inte räcker för att ge en bra vinkel mot serverutan. Men det är ändå inte hela förklaringen. Thomas Johansson är ett lysande exempel. Han hade en kanonserve men så var också hans utväxling i armen av exceptionellt slag.

Till exempel slog Thomas 16 ess då han i 2002 års Australian Open-final besegrade på förhand segervisse ryssen Marat Safin. Inför turneringen var Thomas helt ur slag och ville åka hem till Sverige men övertalades av coachen Magnus ”Maggo” Tideman att ändå göra ett försök i Melbourne.

Och ja, fortfarande är den nu 44-årige östgöten Sveriges senaste Grand Slam-segrare i singel.

Han och Goffin lägger ner mycket tid på serven:
-Det är den och slicen han utvecklat mest sedan vi började att jobba ihop. Tittar man på vissa matcher från Wimbledon så vann han väldigt mycket på sin slice.

Goffin var i kvarten i årets tredje Grand Slam-turnering där han föll mot slutsegraren Djokovic. Även inför Wimbledon visade belgaren stark gräsform och att han i finalen i Halle inte kunde hindra Federer från dennes tionde titel där är förstås inget att säga om.

Däremot har David Goffin inför veckans turnering inte imponerat under den amerikanska hardcourtsäsongen.
Såväl i 500-turneringen i Washington som i Montreal Masters blev det respass direkt.

Det var för övrigt just i Montreal som Thomas för 20 år sedan tog sin näst tyngsta titel (totalt nio) i karriären efter finalseger mot världsfyran Jevgenij Kafelnikov.

Thomas berättar att de vid sidan av den specifika tennisträningen också spelar mycket padel.
-Det är för att utveckla hans känsla och koordination.

Deras avtal sträcker sig till årsskiftet.
-Jag trivs verkligen att jobba med honom och hoppas att det här blir ett långt och framgångsrikt samarbete, säger Johansson som tror att Goffin har sina bästa år framför sig.

-Att jag tror det beror mycket på att han fortfarande har mycket kvar att utveckla. Han har också mer och mer förstått vilken typ av spelare han är, säger Johansson och fortsätter:
-Får han bara vara skadefri både hoppas och tror jag att han kan ta sig tillbaka till topp-tio.

Ett steg närmare kan belgaren ta ikväll.
Men han har 360 poäng att försvara efter fjolårets semifinal.

Då tvingades Goffin i början på andra set bryta mot Federer på grund av armbågsskada. Den besvärade sedan belgaren så mycket att han kunde spela bara ytterligare tre turneringar under säsongen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 18