Mikael Ymer gör Grand Slam-debut

För bara en minut sedan nådde 20-årige Mikael Ymer en milstolpe i karriären.
Med 6-1, 2-6, 6-2 i kvalfinalen mot Henri Laaksonen säkrade Sverigetvåan en plats i Franska mästerskapet.
Nu blir det Grand Slam-debut.

Vem Ymer ställs mot i årets andra Grand Slam-turnering blir klart först när kvalet är färdigspelat.
Även om de är två i många stycken olika personligheter går det inte att undvika jämförelser mellan Mikael och hans två år äldre bror Elias.

Han hade inte lämnat tonåren vid sin Grand Slam-debut i Australian Open 2015 där han kvalade in.
Det gjorde han också i Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open. På ett sätt ett styrkebesked även om det naturligtvis hade varit ännu mer imponerande om han i någon av de två sista varit direktkvalificerad på sin rankning.
Det har han ännu aldrig varit i en av de fyra största turneringarna.

Elias har spelat 13 kval och tagit sig in i huvudturneringen vid sex tillfällen. Så här långt har han en seger i dessa sammanhang och det var just i Franska mästerskapet där han förra året slog ut israeliske veteranen Dudi Sela.
Elias Ymers resa sedan Grand Slam-debuten för fyra år sedan beskriver på ett bra sätt hur långt steg det är för att ta sig upp på en rankning som garanterar en plats i det 128 spelare starka startfältet.

Mikael Ymer har alltid ansetts vara den mest talangfulle av de två. Det är han också om vi med talang avser känslan i handlederna som är så betydelsefull i det lilla spelet. Elias är mer stereotyp men också fysiskt starkare än Mikael som har en ömtålig kropp.

Efter många matcher på kort tid händer det ibland att benen inte längre hinner med. Eftersom Mikael fortfarande främst bygger sitt spel på en mycket stark defensiv är pigga ben ett måste för att försvaret inte ska rämna.

Samtliga hans tre kvalmatcher har gått till skiljeset och nu är det bara att hoppas att han med någon dags vila återhämtar sig innan allvaret börjar.

Så här långt under säsongen har Mikael varit den största ljusglimten i svensk herrtennis.
Han har tagit en Challengertitel, har 18-6 i matchfacit på Challengertouren och klättringen från 255 till 149 är imponerande.

Sett till antal placeringar behöver han alltså inte avancera lika mycket för att ta sig in på topp-100.
Men resan dit är ändå betydligt längre och krångligare.
Det vet Elias Ymer bättre än de flesta.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 24