Mikael Ymer tappade energi – för Elias hägrar karriärens andra kvart

I morgon har Elias Ymer möjlighet att nå karriärens andra kvartsfinal på ATP-touren.
-Jag är redan på hugget, sa Elias då han och brorsan Mikael kom till presskonferens efter dagens dubbelförlust mot Markus Eriksson och André Göransson.

Några timmar tidigare hade Mikael gjort sorti i singel.
Nicolas Jarry vann deras möte i Swedish Opens andra omgång med 7-5, 6-3.

Det är naturligtvis inget att säga om. Den 23-årige och 198 centimeter långe chilenaren är rankad 64 och seedad femma. Mikael ligger 124 och gick in på wild card.

Ändå fanns det lite mer att önska av hemmafavoritens insats i andra set. Det var som om en del av hans energi försvann och Sverigetvåans kroppsspråk var inte i närheten av det imponerande slag som då han i första omgången vände mot spanjoren Alejandro Davidovich Fokina.

-Det är två av de minus jag sätter på mig själv efter matchen. De två och serven. Med min spelstil måste serven fungera för att jag ska slippa att bara springa och jaga, säger han.

Mikael ansåg sig bortdömd på gamebollen då Jarry servade sig fram till 6-5. Istället för att i sidbytet fokusera på sitt efterföljande servegame gav sig svensken in i en lång diskussion med domaren.

Hemmafavoriten menar att den situationen inte är förklaringen till att han tappade serven och första set.
-Jag blev lite frustrerad men jämfört med hur Mikael vanligtvis reagerar var det ändå en ganska lugn tillställning. Min coach (dansken Frederik Nielsen) har varnat mig, han vill inte se några grova utbrott, säger Ymer och ler lite.

Under flera år har det talats och skrivits om att han har ett fantastiskt defensivt spel men måste bli starkare offensivt för att ha förutsättningar att nå riktigt långt.
Också på dagens presskonferens kom ämnet upp. Man kunde tänka sig att den efter förlusten besvikne hemmafavoriten inte skulle ha lust att åter en gång lägga ut texten om saken. Men det gjorde han.

-När jag förlorat mot sådan här spelare är det väldigt lätt att bara säga att jag varit för passiv. Det är okej att vara passiv då han är trött och eventuellt kan bomba ut men det kan också bli för snällt spel. Det där är en svår balans att hitta och det tar tid, säger han och fortsätter:

-Titta på Andy (Murray) och Novak (Djokovic), de har det där och det är vad som gör dem så himla bra. Men det tog många år för Andy att hitta den där balansen.

Borträknat serven är Mikael nöjd med det rent speltekniska som han visade upp inför storpubliken på centercourten.
-Det är inte många som breakar honom (Jarry) två gånger i en match vilket jag gjorde i dag. Men eftersom jag servade som jag gjorde tror jag att han kände sig ganska bekväm. Nu ska jag hem och lära mig serva kontinuerligt bra, slutar han presskonferensen med ett leende.

Sverigeettan Elias Ymer tog i tisdags mot Thiago Monteiro årets första seger på ATP-touren. På torsdagen väntar portugisen Joao Sousa, 56:a på världsrankningen.

På meritlistan har 30-årige Sousa tre ATP-titlar och ytterligare sju finaler, en av dem 2014 i Båstad där han i första omgången slog ut Elias.
Sousa vann även deras möte i fjolårets Davis Cup.

För Sverigeettan skulle en seger på torsdagen leda fram till karriärens andra kvartsfinal på ATP-touren. Den första var på gruset i Gstaad för två år sedan.

Fotnot 1: 2015 vann Elias två matcher i Barcelonas 500-turnering men eftersom det där är 48-lottning räckte segrarna inte till en kvarts- utan till en åttondelsfinal.

Fotnot 2: Eriksson/Göransson räddade en matchboll och besegrade Ymers med 5-7, 7-5, 10-6.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 17