Mikael Ymers DC-historia visar att han ofta är hjäl…, matchavgörare

Sveriges Davis Cup-lag har vunnit fem av de sju matcher då Mikael Ymer varit med i laget.
Vid fyra av dessa fem tillfällen är det just han som säkrat segern.
-Men det är fel att klassa mig som en hjälte för det här är en lagvinst, säger den 21-årige Sverigeettan sedan han med dagens seger skaffat laget 3-1 mot Israel.

Hjälte eller inte men en van matchavgörare är han i alla fall.

Kolla här:
•2015 mot Danmark borta. Mikael DC-debuterade. Efter att första dagen ha besegrat Frederik Nielsen -som senare blev hans coach – fick Ymer uppleva hur det känns att spela en femte och avgörande match. Han hade 2-0 i set mot Christian Sigsgaard, tappade till 2-2 men höll nerverna under kontroll och vann med 6-2 i skilje.

•2018 mot Ukraina borta. 2-0 i set i den femte och avgörande matchen mot Artem Smirnov.

•2018 hemma mot Portugal. 2-0 i den femte och avgörande matchen mot Gastao Elias.

•2019 hemma mot Israel. 6-4, 6-3 mot Daniel Cuikerman.

Att ingen av de ovan uppräknade motståndarna är av det namnkunnigare slaget förtar inget av detta facit. De tre segrarna i den femte och avgörande matchen sticker självklart ut lite extra.

Det är ju sådana där lägen då även rutinerade och mycket meriterade spelare kan få gummiarm.

Mikael Ymers facit visar att han är en matchspelare av rang. Han gillar utmaningar och även om han känner nervositet innan han går in på banan utstrålar Micke där både pondus och lugn.

Så också i dag mot 802-rankade Cuikerman som sattes in istället för skadade ettan Dudi Sela. Cuikerman hade dessförinnan i par med veteranen Jonathan Erlich skapat lite nerv i matchen. 6-0, 6-2 i dubbeln mot Markus Eriksson och debutanten André Göransson.

Sverige hade förstås bra koll på Selas styrkor och svagheter men visste inget om Cuikerman som inte minst sett till sin rankning stod upp bra mot hemmafavoriten.

-Jag hade ingen aning om vem han är och fick kolla upp lite när jag fick reda på att han skull spela. Jag såg att han gjort en del bra resultat men visste inte alls hur han spelade, säger Ymer.

Skapade det lite oro?

– Nej, jag spelar mer eller mindre samma tennis mot de flesta och fokuserar på min del av banan. I en sådan här match får man känna av lite och så diskuterar vi vad man kanske ska ändra eller testa, säger Ymer och fortsätter:
– Ibland kan det vara bra att inte veta för mycket om en motståndare. Vet man hur någon spelar går man ibland igenom en plan så noga att det slutar med att man inte gör någonting, säger den 106-rankade Sverigeettan.

Till skillnad från de tre gånger då Micke tidigare avgjort hade Sverige i dag ytterligare en möjlighet att bärga segern. Men Markus Eriksson (som i går gjorde en så stark insats mot Sela) slapp att gå in till en femte och avgörande match.

Genom segern är Sverige klart för kvalmatch i mars nästa år. Motståndaren lottas fram senare i höst och segraren blir ett av 18 länder i finalspelet i Madrid.

Hur ska man då värdera Sveriges seger mot Israel?

Det finns tre faktorer som gör att den väger tyngre än den annars skulle ha gjort.
•Underlaget var inte det laget ville ha.
•Dubbelankaret Robert Lindstedt tackade nej.
•Sverigetvåan Elias Ymer kunde inte spela på grund av skada.

Grus var det självklara valet mot Israel. Tanken var också att matchen skulle ha spelats i Båstad. Men efter kravallerna då länderna möttes i Malmö 2009 fick de sportsliga intressena nu komma i andra hand. I Kungliga hallen kan spelarna skyddas på ett betydligt bättre sätt.

Det är självklart att spelarnas säkerhet är betydligt viktigare än var och på vilket underlag matchen spelas.
Däremot är det synd att Svenska tennisförbundets ledning stillatigande accepterat att sporten åter utnyttjas av politiska krafter.

Här fanns ett utmärkt tillfälle att initiera en intressant diskussion.
Varför används just idrotten som slagträ i politiken?
Vilken roll har idrotten i samhället? Vilken roll ska den ha?

Genom att lyfta frågor som sett i ett större perspektiv är viktigare än underlag, spelort och ja, även viktigare än resultat kunde svensk tennis ha profilerat sig som en stark aktör i idrottspolitiken.

Men där blev det w.o.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 14