Mixen av profiler och framtidsnamn bäddar för en spännande SO-vecka

En blandning av ett par färgstarka profiler och flera heta framtidsnamn.
Så kan man i korthet sammanfatta vad som väntar i årets Stockholm Open.

Det räcker med att ögna igenom anmälningslistan för att kunna konstatera att det finns stora förutsättningar för en kul och spännande vecka i Kungliga hallen 13-20 oktober.

Tidigare världstrean Juan Martin del Potro (bilden) – nu 16 på listan – och italienske världselvan Fabio Fognini är de två stora affischnamnen. Nu är det bara att hålla tummarna för att del Potro blir spelklar efter knäskadan som hållit honom borta sedan Wimbledon.

2009 års sensationelle US Open-segrare är en stor publikfavorit runt om i världen och då inte minst i Stockholm där han tagit två (2016 och -17) av sina 22 titlar.

Fabio Fognini når förstås inte samma höjder på popularitetsskalan utan delar mer åskådarna i två läger. För eller mot.

Men det händer nästan alltid något kring den hetlevrade italienaren vilket gör att hans matcher kittlar. Ja, naturligtvis då frånsett de gånger då han demonstrativt slutar kämpa och med det sviker åskådare, tv-tittare och arrangörer.

Eftersom Fognini ligger nia på ”Race to London” och med en plats i ATP-slutspelet inom räckhåll har han anledning att visa upp sig från sin bästa sida i Stockholm Open. Han har varit i semifinal i sina två tidigare starter och föll ifjol mot slutsegraren Stefanos Tsitsipas.

Den 21-årige greken leder i överlägsen stil ”Race to Milan” och två av spelarna som också har möjlighet att kvalificera sig till slutspelet för spelare under 22 år kommer till Kungliga hallen.

Kanadensaren Denis Shapovalov, 20 år, är fyra på listan där vi på sjätte plats hittar Nordens bäste spelare, norrmannen Casper Ruud som fyller 21 i december.

En tredje slutspelsaktuell spelare i SO blir Sverigeettan Mikael Ymer, 21 år i morgon, som ligger tia på racet till Milano. Vid många återbud finns en mycket liten möjlighet att Micke går in i SO på sin rankning men troligare är att han liksom sin två år äldre bror Elias behöver ett wild card.

Det finns ett tredje sådant. I bästa fall går det till en spelare som har chans att kvalificera sig till ATP-slutspelet.

I övrigt då? Där finns bland andra:

•Snart 22-årige Taylor Fritz var redan för tre år sedan framme i sin första ATP-final. I år har amerikanen tagit sin första titel (på gräset i Eastbourne) och spelat ytterligare två finaler. Rankad 28.

•Fransmannen Lucas Pouille är mycket sevärd i sina bästa stunder.

•Det gäller visserligen inte 211 centimeter långe Reilly Opelka men korta stunder är det ändå fascinerande att se honom. Den 22-årige amerikanen slår i snitt 21 ess per match och ligger trea (efter John Isner och Milos Raonic) i statistiken över tourens bästa servare.

•23-årige japanen Yoishihito Nishioka låg vid den här tiden förra året 172 på rankningen där han nu är 59. Kvartsfinalist i Masters i Cincinnati där han på grund av sjukdom tvingades lämna återbud mot David Goffin.

Just att det finns så många intressanta framtidsnamn bland de anmälda är den kanske största styrkan med årets SO – åtminstone för de redan frälsta.

Samtidigt är affischnamnen del Potro och Fognini mycket betydelsefulla för att turneringen ska kunna nå ut bredare.

För att den ska bli stekhet hos även de mer allmänt idrottsintresserade krävs en Federer, Nadal eller Djokovic.
Minns bara SO 2010 då Federer lockade storpublik redan på sin träning och då media gav tennisfesten rikligt utrymme.

Megastjärnorna spelar ytterst sällan 250-turneringar och att SO avgörs veckan efter Shanghai Masters innebär ytterligare svårigheter för arrangören.

Men turneringsdirektören Simon Aspelin och hans kollegor Henrik Stenmo och Jonas Elmblad på Game Set Events har så här långt all anledning att vara nöjda. Nu är det bara för dem – och för publiken – att hoppas att det inte kommer några kännbara återbud utan att startfältet blir vad anmälningslistan lovar.

Då får tennisälskarna en härlig fest som lyser upp i höstmörkret.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 08