Helskärpt Elias Ymer två segrar från att försvara titeln och 100 poäng

Det syns tydligt på Elias Ymer hur mycket som står på spel för honom i Challengern i Mouilleron le Captif.
I fredagskvällens kvartsfinal kämpade Sverigeettan ner hemmaspelaren Constant Lestienne och stod efter två timmar och 22 minuter som segrare med 5-7, 6-4, 7-5.

Så här i slutet av säsongen är många spelare trötta i såväl kropp som knopp. Vissa har inga poäng att försvara och motivationen att plocka nya poäng är mindre än längtan efter semester. Under varje säsongsslut ser vi därför ett antal spelare som lättvindigt viker ner sig för att få några dagars extra ledighet.

Deras motpoler är de där spelarna för vilka varje match är viktig. Elias Ymer är en sådan spelare.
Som titelförsvarare har han denna vecka 100 poäng att försvara och avancemanget till semifinal innebär att han nu spelat in 35 poäng. Fortfarande finns risk att 130-rankade Elias tappar ett stort antal placeringar på nästa rankning men hoppet att han ska ta sin femte titel på Challengertouren känns faktiskt större.

Det är verkligen kul att se hur motiverad, tänd och positiv Sverigeettan varit på banan denna vecka. I dag fanns annars flera lägen då det var läge för den gamnacke som eventuellt hade kunnat visa sig om inte så mycket stått på spel för honom.

22-åringen från Skara hade två breakbollar fram till 4-3 i första set och räddade där fyra setbollar men hamnade ändå i 0-1-underläge. I skiljeset slarvade han bort möjligheten att vid 5-4 serva hem matchen. Åskådarna på de mycket välfyllda läktarna gav hemmafavoriten röststark support men Elias höll nerverna under kontroll.

Det gjorde inte fyra år äldre Lestienne. Han ville kanske ses som kylig då han med breakboll mot sig vid 5-5 slog en hårt skruvad underhandsserve men det misslyckade försöket att få bollen i spel tydde mest på svajiga nerver.

Fransmannen är 151 på rankningen, skulle med det vara klar Sverigetvåa men har nu 13 landsmän framför sig på listan. Ytterligare 14 fransmän ligger före Ymers semifinalmotståndare, 20-årige Elliot Benchetrit som är rankad 332.
Han föll i kvalfinal men gick in som lucky loser i turneringen där bara två (Ymer och tysken Yannick Maden) av de seedade spelarna tog sig till kvartsfinal.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 09