Mridha matchhjälte men det är lagets triumf

För första gången sedan 2012 är Sveriges Davis Cup-lag tillbaka i Elitdivisionen- ja, eller skulle i alla fall ha varit om det nuvarande formatet gällt även nästa år.

DC-debutanten Jonathan Mridha, 23 år och rankad 1094, blev stor matchhjälte då han i den femte och avgörande matchen besegrade schweizaren Sandro Ehrat med 3-1 i set.

Men i första hand bar den blågula 3-2-triumfen i Biel ändå lagets signum. Markus Eriksson vände i fredagens inledande singel 0-2 i set och 1-4 mot Marc-Andrea Hüsler som också hade breakboll till 5-1. Erikssons makalösa kämpainsats i närmare fyra timmar kännetecknar i många stycken Davis Cup då turneringen varit som allra bäst. Dramatiska och svängiga femsetsmatcher, spelare som står pall fysiskt medan andra kroknar, nerver som håller och nerver som sviktar och allt inför ögonen på lagkamrater som på bänken slits mellan hopp och förtvivlan.

Att detta var ett lagets triumf understryks ytterligare av att Sverige ställde upp utan sina två bäst rankade spelare. Bröderna Elias och Mikael Ymer nobbade spel och även om det gäller även Schweiz två fixstjärnor Roger Federer och Stan Wawrinka var hemmalaget knapp favorit. I Henri Laaksonen hade Schweiz ett singelankare – han vann också sina två singlar – vars motsvarighet saknades i DC-kapten Johan Hedsbergs trupp.

På lördagen gav 41-årige dubbelspecialisten Robert Lindstedt i par med Eriksson Sverige ledningen och i går iklädde sig alltså Mridha – elfte bäst rankade svensk – rollen som matchhjälte.
Sett till rankning och meriter tog han ingen stor skalp. 27-årige Ehrat var visserligen rankad bland de 300 främsta för fem år sedan men ligger nu efter Mridha på listan och spelade i går sin första DC-match någonsin.

Likväl är svenskens insats värd all beundran. På grund av skada kunde Mridha göra säsongsdebut först i juni och han har efter det spelat bara 14 matcher. Att med de förutsättningarna stå pall på sättet som skedde i går – han tappade första set och tog fjärde i tiebreak – är imponerande.

Sverige har tagit sex raka segrar i DC och gick förra året upp andradivisionen. Helgens triumf kunde ha inneburit det sista klivet för att plats bland de 16 bästa nationerna i Elitdivisionen.
Men så blir det inte nu eftersom formatet görs om. Istället innebär segern mot Schweiz ”bara” att Sverige blir seedat i det kval som spelas i februari nästa år. Då avgörs vilka 18 lag som går till den final som spelas under en vecka i november.

Davis Cup som vi känt det är historia.
Sverige kunde inte ha satt punkt på ett bättre sätt.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 17