Mridhas förlust stängde svenska Futuresäsongen

En titel och ytterligare tre semifinaler – se där Sveriges facit i årets fem Futures på hemmaplan. Även om Falu Future spelas klart först på lördagen kan vi summera 2018 års säsong för svenskarna.

I dag förlorade nämligen Davis Cup-hjälten Jonathan Mridha semifinalen i Falun. Efter att ha vunnit båda deras tidigare möten (2016 och -17) i raka set fick 23-åringen se sig besegrad av vänsterhänte finländaren Patrik Niklas-Salminen (7-6, 6-4) som servade fantastiskt bra.

Möjligen är det ett mycket blågult sett att se på saken men det kändes verkligen som om Jonathan hade kunnat vända på matchen om han lyckats bryta till 5-5.

Mridha hade fyra breakbollar – bland annat 15-40 – och finländarens nerver dallrade rejält inför möjligheten att säkra en finalplats.

Fram till andra sets tionde game hade Niklas-Salminen inte förlorat en poäng då han satte förstaserven utan då tagit 28 samtliga poäng. I sista gamet förlorade han tre poäng på förstaserven.

Det är förstås möjligt att Niklas-Salminen fått kontroll över nerverna även om han tappat till 5-5. Nu får det stanna vid spekulationer eftersom han till slut avgjorde gamet med en rak backhand. I finalen väntar förstaseedade landsmannen Emil Ruusuvuori.

Markus Erikssons titel i förra veckans premiärupplaga av Catella Open var också den enda svenska finalplatsen i årets fem Futures på hemmaplan.

Utöver det hittar vi tre semifinalister:

  • Filip Bergevi i Karlskrona.
  • Fred Simonsson i Kalmar.
  • Jonathan Mridha i Falun.

Enda tävling utan en hemmaspelare i semi var den i Lund där Karl Friberg med sin kvartsfinalplats var bäste svensk.

Med tanke på att hemmaspelarna sett till antal dominerat startfälten kraftigt i de fem turneringarna är det naturligtvis inget facit att skryta med.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 05