Nadal tog sin 19:e Grand Slam-titel – glöm inte Djokovic i rekordjakten

Roger Federer har 20 Grand Slam-titlar.
Rafael Nadal tog för bara ett par minuter sedan sin 19:e.
Kanske blir det ändå till slut Novak Djokovic – nu på 16 titlar – som slutar som segerrikast i stjärntrion.

Efter ett fantastiskt drama infriade Nadal efter närmare fem timmars spel sitt favoritskap i US Open-finalen mot ryssen Daniil Medvedev som såväl med sitt spel som sitt uppträdande satt färg på årets sista Grand Slam-turnering.

7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 till världstvåan som också 2010, – 13 och 17 stod som segrare på Flushing Meadows i New York.

Tolv av hans Grand Slam-titlar har kommit på gruset i Franska mästerskapet. Håller sig 33-åringen från Mallorca bara skadefri tar han förmodligen en eller ett par titlar till på Roland Garros.

Även om Nadal självklart inte ska räknas bort i de andra tre Grand Slam-turneringarna är det i alla fall mer tveksamt om han tar ytterligare en titel i Australian Open, Wimbledon eller US Open.

Han hade en tacksam lottning i årets US Open och i ännu högre grad så för två år sedan.

Under de senaste fem åren har spanjoren tagit fem Grand Slam-titlar, förutom de två i US Open även tre i Paris.

Federer har under samma tidsperiod tagit tre Grand Slam-titlar, Australian Open 2017 och -18 samt Wimbledon 2017.

Schweizaren fyller 38 år om några veckor. Det är svårt att se att han ska utöka sin skörd titlar i de fyra största turneringarna.

Djokovic har under de fem senaste säsongerna tagit fler – nio – Grand Slam-titlar än vad de två huvudkonkurrenterna gjort tillsammans.
Här serbens facit sedan 2015:

2015: Australian Open, Wimbledon, US Open.
2016: Australian Open, Franska mästerskapet.
2018: Wimbledon, US Open.
2019: Australian Open, Wimbledon.

Om inte en efterhängsen armskada besvärat honom 2017 hade ovanstående imponerade facit säkert varit ännu bättre.

Djokovic är 32 år och har periodvis under de senaste säsongerna varit om inte i en klass för sig så i alla fall huvudet högre än även de svåraste konkurrenterna.
Under andra perioder är det som om serben saknar den drivkraft och motivation som kännetecknat Federer och Nadal under deras långa karriärer.

Bara det faktum att Nadal fortfarande spelar är fantastiskt. Det är nu många år sedan som det första gången flaggades för att han skulle tvingas ta ett snart avsked från proffslivet.

De sargade knäna har tvingat honom till många – och ibland också långa – uppehåll men gång efter annan har han kämpat sig tillbaka.

Från att ha varit en utpräglad grusspecialist har han utvecklat sitt spel så att det passar på alla typer av underlag och förhållanden. Om inte de snabba inomhusmattorna försvunnit för tio år sedan skulle han förmodligen ha anpassat sitt spel även till dessa.

Hans serve har blivit ett vapen och från den backhand som tidigare var ett transportslag kommer det vinnare.

Sedan ett antal år är han inte fast i bakplan utan stark vid nät och ja, Nadals forehand behöver väl inte ytterligare erkännande.

Han är en nära nog komplett spelare och en av tennishistoriens största fajters – bästa tänkbara föredöme för inte bara unga talanger utan även för konkurrenter som inte lägger ner sin själ för att fullt ut ta vara på sin potential.

Önskvärt är ändå att Nadal lär sig att följa motståndarens serverytm. Alltför ofta är han inte redo att returnera utan visar tecken att servaren ska vänta.

Tack vare matchklockan kan domarna inte längre tillåta att Nadal drar långt över tiden mellan poängen i sina egna servegame. Nu är det hög tid att de ser till att han som returtagare följer servarens rytm.

Daniil Medvedev har under US Open presenterat sig för en bredare publik och verkligen gjort ett stort och positivt avtryck.

Tänk att det är fjärde turneringen i rad där han gått till final. Inför US Open handlade det om två Masters (tog titeln i Cincinnati) och en 500-turnering.

Att efter så många matcher på kort tid inte bara gå till final i US Open utan dessutom stå upp på sättet som han gjorde mot Nadal är värt all beundran. Efter att ha förlorat de två första seten och hamnat i underläge med 3-1 i tredje skulle det ha varit naturligt om luften gått ur honom.

Istället reste han sig och utjämnade. Makalöst bra gjort av den 198 centimeter långe ryssen som förlorat samtliga sina fyra tidigare matcher som gått till fem set.

Nu hade han tre breakbollar till 2-0 men tappade sedan serven till 2-3. Nadal servade vid 5-2 och hade två matchbollar vid 5-3. En av dem räddade ryssen genom att spela serve/volley på andraserve. Han hade också en breakboll till 5-5 i och Nadal var rejält i gungning.

Världsfemmans hemmasnickrade och aviga spelstil i kombination med en oerhört utvecklad spelförståelse gör honom till en mardrömsmotståndare för inte minst de mer stereotypt spelande motståndarna.

Utöver spelet har han visat stor mental styrka och en befriande integritet. Medan många av hans konkurrenter gör allt för att ställa sig in hos åskådarna har Medvedev vid flera tillfällen gått i verbal clinch med US Open-publiken som buat ut honom såväl före som under och efter matcher.

I natt visade de honom inte bara sin uppskattning utan gav honom också ett starkt stöd.
I sitt tacktal riktade sig Medvedev flera gånger direkt till åskådarna och sa hur mycket deras positiva attityd betydde för honom.

Nadal kunde inte hålla tillbaka tårarna efter triumfen.
Och årets Grand Slam-säsong kunde inte ha fått en häftigare och vackrare avslutning än så här.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 09