Nervös och defensiv Ymer utslagen – måste utveckla offensiva spelet

Mikael Ymer var inledningsvis så paralyserad av nervositet att det gjorde ont att se.
Efter tre game kom den 20-årige Sverigetvåan i alla fall in i matchen.
Men, nej, han lyckades inte höja sin nivå tillräckligt för att störa tio år äldre kvalspelaren Ernests Gulbis.

Denne vann inför välfyllda läktare med 6-4, 6-3 i Stockholm Opens första omgång och vi fick ytterligare ett i raden av exempel på att Ymer måste förbättra sitt offensiva spel avsevärt för att öka förutsättningarna att nå ATP-touren.

Ymers taktik var visserligen att dra ner på tempot men långa stunder gick det till överdrift.

Det är fullt möjligt för att inte säga troligt att defensiven alltid kommer att vara Ymers styrka men om han inte till det lägger till en bättre offensiv står hans hopp till att motståndaren har en sällsynt dålig dag och slår bort sig.
Annars kommer det inte att hjälpa att Mikael har en mycket väl utvecklad spelförståelse och är en bra taktiker.

Gulbis har varit världstia och är i dag 145:e namn på listan. Skador har bidragit till att han inte lyckats etablera sig i toppen men det har också spelat in att han under perioder saknat motivation.

Kvällens match blev tack och lov ingen repris av deras palaver i Challengerturneringen i Rennes tidigare i år. Då var det mycket irriterat mellan spelarna. Vid ett tillfälle under matchen – där Ymer hade två matchbollar – försökte letten förmå domaren att varna Ymer eftersom denne skulle ha uttryckt sig i mycket nedsättande ordalag om Gulbis.
Även om deras handskakning vid nät efter kvällens match var av det svalare slaget var den av det kärvänligare slaget jämfört med i Rennes.

Gulbis är i sina bästa stunder en härlig lirare men också av en lite besvärlig sort som ibland tar till tricks. Så också ikväll. Inför några av svenskens breakbollar tog Gulbis mycket lång tid på sig. Letten sa sig då vara störd av publiken, bad domaren om tystnad och vann tid att koncentrera sig lite extra på.

Osportsligt? Ja, det kan man förstås tycka men å andra sidan är det domarens uppgift att se till att spelarna håller tiden mellan poängen.

I avsaknad av en utländsk fixstjärna ökar hemmaspelarnas betydelse för Stockholm Open. Nu står hoppet till Elias Ymer som svarade för en så härlig kämpainsats mot Maximillian Marterer i första omgången.

På onsdagen väntar 18-rankade Jack Sock som varit häpnadsväckande svag den här säsongen. Samtidigt har amerikanen en fantastiskt stor kapacitet vilket vi bland annat såg efter fjolårets SO då han tog titeln i Paris Masters och gick till semi i ATP-slutspelet i London.

Att Elias visar samma stora fajterhjärta som i måndags är nödvändigt för att gå till kvartsfinal men det krävs förmodligen också att han höjer sitt spel ett par klasser.

Se och hör Mikael Ymer berätta om nervositeten, förlusten och domaren.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 16