Rafael Nadal i egen division på grus

415-36 i matchfacit ger en segerprocent på 92.
Vem spelaren är bakom dessa makalösa siffror?
Jo, Rafael Nadal förstås – på grus.

Det är där han tagit 57 av sina 80 titlar och det är också där han i veckan inleder jakten på en tolfte (!) Monte Carlo-titel.

Turneringen är säsongens tredje Masters och också den första av tre på grus. 2010 segrade Nadal i samtliga – Monte Carlo, Rom, Madrid – och nio säsonger har han tagit två av de tre Master-titlarna på favoritunderlaget.

En jämförelse med andra tiders gruskungar understryker hur oerhört dominant Nadal är på grus. Österrikaren Thomas Muster tog 1996 och-96 två av de tre tunga titlarna och brasilianaren Gustavo Kuerten gjorde det 1999.

– Rafa är alltid den stora favoriten på grus. Om hans fysik är okej är han utan tvekan nummer ett, säger världsettan Novak Djokovic.

Under sina fantastiska säsonger 2011 och -15 tog han själv två av tre Master-titlar på grus och med 79 i segerprocent på underlaget är han näst bäst på touren.

Efter hans tidiga sortier i såväl Indian Wells som Miami är det upp till bevis för Djokovic i Monte Carlo. Den makalösa avslutningen på 2018 följt av en stark inledning på årets säsong talade för att serbens dominans skulle hålla i sig.

Han menar att bakslagen i årets två första Masters inte påverkat självförtroendet.
– Det är klart att jag hade hoppats göra bättre ifrån mig där. Men frånsett de två turneringarna har mina senaste tolv månader varit fantastiska och det är vad jag tar med mig till grussäsongen.

Vad gäller Nadal finns – som så ofta – ett frågetecken för hans fysiska status. Världstvåan har inte tävlat sedan Indian Wells där han på grund av knäskada lämnade wo i semifinalen mot Roger Federer.

En frisk och kry Nadal gäller självklart som storfavorit till fjärde raka titeln i Monte Carlo där han ifjol blev äldste segrare genom tiderna och där Mats Wilander med sin triumf 1983 är yngste segrare.

Avslutningsvis lite fler siffror som visar på Nadals enorma dominans på de tungspelade banorna i Monte Carlo:

•Bara två andra spelare har skrivit in sig i segerrullorna sedan 2005 då spanjoren tog sin första titel på de tungspelade banorna: Djokovic (2013 och -15) samt Stan Wawrinka 2014.

•Bara tre tre spelare har lyckats besegra honom: Guillermo Coria (2003), Djokovic (i final 2013 och semi 2015) samt David Ferrer i kvarten 2014.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 04 15