Nu avslutar ”Fidde” Rosengren sin framgångsrika resa på ATP-touren

Han har tagit 20 ATP-titlar ihop med sex spelare och är en av Sveriges mest framgångsrika coacher genom tiderna.
Nu pensionerar sig Fredrik ”Fidde” Rosengren – från just ATP-touren.

– Jag vill vara hemma mer med familjen. Tennisen kommer alltid att vara en stor del av mitt liv men nu på ett annat sätt än tidigare, säger Rosengren.

Hans beslut att lämna den kringflackande tenniscirkusen har mognat fram under det ett och ett halvt år långa samarbetet med britten Kyle Edmund.
– Även om det inte var ett helt lätt beslut att ta känns det väldigt bra nu, säger han.

En viktig faktor som spelade in var erbjudandet från Viasat där Rosengren nu får fler uppdrag än tidigare som kommentator.
– Jag älskar att kommentera och är mycket tacksam för den här möjligheten.
(Viasat sänder bland annat de nio Masters-turneringarna och ATP-finalen i London).

Samtidigt går hans tränarkarriär in i en ny fas.
– Att jobba med spelare som lyssnar och vill är fantastiskt stimulerande. För mig spelar det ingen roll om jag är i skogen i Småland eller på en flott anläggning utomlands.

I nio fall av tio är det spelaren som bryter ett samarbete. Även om Rosengren motiverar sitt beslut med att han vill vara hemma mer och fått ett bra erbjudande från Viasat ger uppbrottet ändå en känsla av att han inte varit helt tillfreds med arbetsmiljön i teamet runt den brittiske ettan.

Under alla omständigheter krävs det styrka och integritet för att bryta upp från ett jobb som flertalet coacher bara kan drömma om att bli erbjuden.

Det finns tränare som klänger sig fast vid välbetalda coachjobb trots att samarbetet inte fungerar som de vill.
En del av dem är i händerna på sina spelare och fungerar mer som uppassare.

Coachernas anställningsvillkor är av det ovanligare slaget: Han eller hon ska vara chef över sin spelare men blir ändå underställd denne eftersom spelaren är arbetsgivare.

”Fidde” Rosengren debuterade som coach på ATP-touren för drygt 30 år sedan och har en imponerande meritlista. Här spelarna som tagit ATP-titlar med Rosengren som coach:
10 titlar: Magnus Norman.
4: Jonas Björkman
2: Joachim ”Pim-Pim” Johansson, Mario Ancic.
1: Robin Söderling, Kyle Edmund.

Utöver det har Jan Gunnarson, Jan Apell och Jarkko Nieminen varit i final då de haft Rosengren som coach.

Kyle Edmund, 24 år, klättrade från 50 till 14 på världsrankningen under förra året då han bland annat var i semifinal i Australian Open och i Antwerpen tog karriärens första ATP-titel.

– Han är en fantastiskt bra spelare med framtiden för sig.
Det var efter måndagens träningspass på lägret på Bahamas som Rosengren sa upp sig och med det satte punkt för sin resa på ATP-touren.

Eller har han kanske tagit bara ett tillfälligt stopp under vilket det växer fram en längtan att komma tillbaka.

– Jag vet hur resten av året ser ut vilket känns väldigt bra. Det går inte att säga något tvärsäkert om tiden efter det mer än att jag måste jobba för att få mat på bordet, säger Fredrik Rosengren.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 21