Nu väntar ännu en svår utmaning för 20-årige Stefanos Tsitsipas

Efter segern mot titelförsvarande världstrean Federer väntar en svår utmaning för 20-årige Stefanos Tsitsipas:
Att ladda om inför Australian Open-kvartsfinalen där han spelar med större förväntningar på sig än någonsin tidigare.

Under åren har vi sett många exempel på spelare som får en reaktion efter att ha tagit en stor skalp. Efter att tidigare har varit mer eller mindre i skymundan av de största stjärnorna hamnar den som skrällt plötsligt i rampljuset.

Smickrande förstås men det förändrar också tillvaron – åtminstone under några dagar. Det är presskonferenser, journalister som vill ha exklusiva intervjuer, fler åskådare och fotografer på träningarna och fler autografjägare såväl på arenan som vid spelarhotellet.

Dessutom skruvas omgivningens förväntningar upp och då i synnerhet om spelaren som tagit en stor skalp möter någon som ingen utanför tennisvärldens ens hört talas om.
Precis så är det för Stefanos Tsitsipas.

Han möter i kvartsfinal 30-årige spanjoren Roberto Batista Agut, rankad 24 och precis som Ttsitsipas för första gången framme i Grand Slam-kvartsfinal.
Det skulle även under andra förhållanden vara en mycket svår uppgift för Tsitsipas.
Spanjoren inledde året med att i Doha ta sin nionde ATP-titel efter seger mot bland andra världsettan Novak Djokovic. Att Batista Agut inte har någon tung titel visar liksom hans 9-46 i matchfacit mot topp-10-spelare att det är något som fattas för att spanjoren ska nå den yttersta toppen.

Men bakom den är han utan tvekan en av de mest fruktade spelarna.
Få matchar spanjorens fysik som satts på mycket hårda prov i årets första Grand Slam-turnering. Tre av hans fyra matcher har gått till fem set, senast i dag då han besegrade världssexan Marin Cilic.

På Rod Laver Arena besegrade Tsitsipas sin barndomsidol Roger Federer med 6-7, 7-6, 7-5, 7-6.
-Det här kommer jag att minnas så länge jag lever, sa den överlycklige greken som räddade fyra setbollar vid 4-5 i andra set där han redan tidigare hade räddat fyra.
Federer lyckades inte förvalta någon av sina sammanlagt tolv breakbollar. Det var första gången i karriären han försatte så många genombrottsmöjligheter i en match (han missade nio i OS 2002 mot Andy Murray och lika många mot Andre Agassi i US Open 2001).

Den 37-årige schweizaren – som kommer att hamna utanför topp-5 på nästa rankning – berömde på presskonferensen sin överman.
-Han spelade mycket bra och behöll kylan vilket inte alltid är lätt för så unga spelare. Han kommer att vara med i toppen under lång tid.

Säkert blir det så.
Tsitsipas är mogen och mentalt stark vilket den svenska tennispubliken fick se då han i fjolårets Stockholm Open tog sin första ATP-titel.

Den karismatiske greken menar att mycket av den mentala styrkan kommer från hans mamma Julia Apostoli-Salnikova. Redan som 16-åring var hon bästa ryska och spåddes en lysande framtid. Men den kommunistiska diktaturen begränsade starkt hennes möjligheter att tävla utanför Sovjetunionens gränser och karriären kom av sig.

Stefanos Tsitsipas coachas av sin pappa Apostolos och Apostoli-Salnikova finns alltid med i bilden för att bidra till sonens utveckling.

Föräldrarnas främsta uppgift nu är att få sonen att landa. Redan inför mötet med Federer svävade Stefanos Tsitsipas som på moln.
Att han inte bara fick spela mot utan också besegrade barndomsidolen kommer säkert för alltid att vara ett av Tsitsipas bästa minnen.

Men just nu gör han nog bäst i att glömma det.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 20