Nyströms adept segrade i förkval – två 16-åriga hemmahopp får wc

Toppen i dansk juniortennis imponerar.
En av de danska talangerna har sin bas i Sverige: 16-årige Elmer Möller som är världssjua i sin åldersklass.

I dag säkrade Möller en plats i nästa veckas Catella Open-kval.
Detta genom att vinna tre matcher i förkvalet där han i semifinal och final besegrade två jämnåriga hemmahopp: Måns Dahlberg respektive Isac Strömberg (vilka också fått wc till kvalet).

Möllers jämnårige landsman Holger Nodskov Rune segrade i år i Franska mästerskapets pojksingel och ligger trea på ITF:s juniorrankning där Möller är 72.
På flicksidan har danskarna 17-åriga Clara Tauson som i år tog titeln i Australian Opens flicksingel och är fyra på listan.

Elmer Möller har sin bas på Good to Great. Sedan januari i år coachas han av tidigare världssjuan Joakim Nyström som har en lång och framgångsrik tränarkarriär.

Vad har Elmer främst utvecklat under er tid tillsammans?

-Han spelar betydligt aggressivare. I början var han för defensiv med ett för lågt tempo vilket inte håller mot bättre spelare, säger Nyström och fortsätter:
– Han har blivit starkare, slår hårdare och bestämmer mer i poängen.

Just den delen menar Nyström är ett måste i dagens tennis.
-Ska du springa och gneta måste du hela tiden ha längd och vara så stark att du kan bryta ner motståndaren på det sättet. Det är det inte många som klarar.
-Du måste flytta på motståndaren och det gör Elmer mycket bättre nu även om han ibland faller tillbaka i defensiven.

I början på september tog Möller titeln i en Grade 2-turnering i Egypten. I semifinalen besegrade han en ett år äldre år schweizare som gått segrande från deras två möten de föregående veckorna.

-I första matchen var Elmer passiv och schweizaren bestämde allt, i andra var Elmer mer aggressiv och det var mycket jämnare och i tredje var han ännu mer offensiv och vann.

Vad tror du om hans chanser i kvalet till Catella Open?
-Det är svårt att säga nu eftersom vi inte vet hur starkt startfält det blir. Men han ska kunna spela avslappnat. I förkvalet hade han pressen på sig och var lite tajt. Att Elmer vände 1-5 i supertiebreak i semifinalen mot Måns visar vilken vinnarskalle han är.

Ytterligare två wild cards ska delas ut till kvalet som inleds på måndag.
På tisdag drar huvudturneringen igång i denna andra upplaga av Catella Open som är en av fem Futures i Sverige. Med 25 000 dollar i prispengar är turneringen tillsammans med efterföljande Falu Future den största.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 20