Oddsen talar mot att Rafael Nadal ska göra australiska essen sällskap

Världstvåan Rafael Nadal är mycket optimistisk inför Australian Open som inleds på måndag.
–Jag spelar mycket bra och har inte känning av någon skada, säger den 32-årige spanjoren.
Han ser sig som en av de hetaste kandidaterna till årets första Grand Slam-titel.
– Varför inte? Jag har tränat för fullt i några dagar och har bra bollträff. Det är viktigast för mig.

Det låter bra. Samtidigt går det inte att förbise Nadals skadehistoria och att han inte spelat en tävlingsmatch sedan september ifjol då en knäskada tvingade spanjoren att bryta semifinalen mot Juan-Martin del Potro.

Efter det: operation av höger vrist i början på november. Avbruten uppvisningsturnering i Abu Dhabi och återbud till förra veckans ATP-turnering i Brisbane.

–Det skulle naturligtvis ha varit bättre om jag kunde ha spelat hela turneringen i Abu Dhabi och i Brisbane. Det är länge sedan jag spelade match men huvudsaken är att jag är skadefri och att spelet fungerar som jag vill på träningarna.

Det skulle förvåna betydligt mer om Rafael Nadal går hela vägen på Melbourne Park än om han i elfte timmen tvingas kasta in handduken eller om han bryter årets första Grand Slam.

Tar spanjoren titeln blir han den blott tredje spelare genom tiderna med minst två titlar i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
Det är bara australierna Rod Laver och Roy Emerson som svarat för den bedriften.
Laver har precis som Björn Borg elva Grand Slam-titlar. Hur många den nu 80-årige legendaren skulle ha tagit om han 1963-68 inte varit portad från Grand Slam (proffs fick inte spela GS) kan vi bara spekulera i.

1962 tog Laver en Grand Slam (seger i Australian Open, Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open) för att året därpå skriva på för proffscirkusen. Då tennisen 1969 blev öppen för proffs visade den vänsterhänte australiern åter sin suveränitet genom att ta ytterligare en Grand Slam.
Han är senaste herrspelare att under en och samma säsong segra i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
Rod Lavers elva GS-titlar. 4: Wimbledon, 3: Australian Open, 2: Franska mästerskapet och US Open.
Roy Emersons 12 GS-titlar. 6: Australian Open, 2: Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open.

Rafael Nadal har tagit elva(!) av sina 17 Grand Slam-titlar i Paris, tre i US Open, två i Wimbledon och en i Australian Open.
Fyllda 32 år har han inte många möjligheter kvar att spela hem en andra titel på Melbourne Park där han triumferade för tio år sedan.

Efter det har han varit uppe i tre finaler: den närmare sex timmar långa rysaren mot Novak Djokovic 2012, mot Stan Wawrinka 2014 och mot Roger Federer för två år sedan.
I fjolårets upplaga tvingades Nadal på grund av skada bryta kvartsfinalen mot kroaten
Marin Cilic som då hade 2-0 i femte set.

Lottningen till årets Australian Open görs på torsdagsförmiddagen.
Det är enda Grand Slam-turnering 62-rankade Rebecca Peterson ännu inte spelat. Förberedelserna inför debuten har inte varit optimala. Den 23-åriga Sverigeettan spelade sin senaste match i slutet på september och har till och från haft problem med en fotskada.
Eftersom hon inte kände sig hundraprocentig till den tänkta säsongspremiären valde Peterson att skjuta på den till årets första Grand Slam.

Johanna Larsson har förlorat båda sina matcher i år. Att 75-rankade Larsson i Auckland kom till korta mot 14-rankade Julia Goerges var inte anmärkningsvärt men veckans förlust i Hobart mot 211-rankade Zoe Hives var oväntad.

Positivt är att den 30-åriga Sverigetvåan når framgångar i dubbel. I par med belgiskan Kirsten Flipkens gick Larsson till semi i Auckland och duon är i kvarten i Hobart. Framgångarna ger svenskan värdefulla matcher och förhoppningsvis också ett självförtroende hon snart kan dra nytta av även i singel.

Dubbelspecialisten Robert Lindstedt inledde året tillsammans med Milos Raonic. Paret skrällde i Brisbane mot förstaseedade Mike/Bob Bryan men föll i andra matchen. Den här veckan spelade Lindstedt i par med australiern Matthew Ebden i Sydney. Förlust i andra omgången mot förstaseedade Robert Farah/Juan Sebastian Cabal – världsfemmorna som förväntas finnas med i Colombias uppställning i Davis Cup-matchen mot Sverige i februari.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 09