Ödmjuka ”Ash” Barty ger australisk tennis tillbaka sitt rätta ansikte

2014 år tröttnade den då 18-åriga australiskan på sitt kringflackande tennisliv.
Hon tog närmare två års uppehåll för att istället satsa på cricket.
I går säkrade hon karriärens första Grand Slam-titel i singel.
I morgon är Ashleigh Barty tvåa på den nya världsrankningen.

Den 23-åriga australiskan ser sig inte som en stjärna och är inte så förtjust i det rampljus där hon efter segern i Franska mästerskapet har en självklar plats.

Det är bara några månader sedan hon slog sig in på topp-tio och placerad åtta inför årets andra Grand Slam-turnering stod hon i skuggan av de etablerade fixstjärnorna.
Så inte längre.

Ashleigh – hon kallas ”Ash” – är Australiens första singelsegrare på Roland Garros sedan 1973 då Margaret Court där spelade hem en av sina 24 Grand Slam-titlar.

På touren mäkta populära Barty passar perfekt in i bilden som åtminstone vi den äldre generationen har av Australiens tennisstjärnor: sportsliga och ödmjuka spelare utan divalater. Även om det under åren funnits undantag som bland andra Pat Cash har de varit så få att de inte påverkat helhetsintrycket.

Men sedan ett par säsonger förknippas australisk tennis mer med bortskämda divor som Bernard Tomic och Nick Kyrgios.

Därför är Bartys stora genombrott mycket vältajmat. Nu har det tennisfrälsta Australien åter fått en toppspelare som det är så lätt att tycka om och som får rubriker för sitt spel och sina resultat, inte för tankningar, kontroverser och korkade uttalanden.

Tack vare sitt breda register är Barty allround och hennes backhandsslice är inte bara tourens mest effektiva utan också en njutning att se.

För fem år sedan fick hon nog av tennis. Hon hade klättrat in på topp-200 i singel och spelat Grand Slam-finaler i dubbel.
”Men det var inte roligt. Jag var trött på att resa och kände mycket press. Jag ville leva ett mer vanligt liv”, förklarar hon beslutet att lämna tenniscirkusen efter US Open 2014.

”Jag sa inte att jag skulle sluta men inte heller att det bara skulle bli ett uppehåll. Jag visste ju inte hur det skulle bli i framtiden, bara att jag inte ville fortsätta som tidigare”.

Istället för tennis spelade hon cricket på proffsnivå.
”Det var en fantastisk tid och jag mognade mycket. Men sedan kom lusten för tennis tillbaka”.

Sommaren 2016 gjorde hon comeback.
Nu är hon ett av sportens hetaste namn.

Paris-finalen mot 19-åriga Marketa Vondrousuva (6-1, 6-3) saknade allt vad dramatik heter och Barty var på alla punkter minst ett nummer större än den 38-rankade tjeckiskan.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 09