OS-mästarinnan okej lottning för Peterson i årets sista Grand Slam

Rebecca Peterson fick en helt okej lottning i US Open.
Först i tredje omgången kan hon ställas mot ett av de största namnen.

Nu ska det förstås inte tolkas som att den 24-åriga Sverigeettan har en drömlottning eller att det är en transportsträcka fram till tredje omgången.
Mycket långt därifrån.

Peterson är rankad 70 och det mesta talade alltså för att hon i det 128 spelare starka startfältet skulle ställas mot en bättre placerad motståndare.

Det kunde ha blivit titelförsvarande världsettan Naomi Osaka, sexfaldiga US Open-segraren Serena Williams eller någon av de andra som är favoriter till titeln på Flushing Meadows i New York.

Det blev Monica Puig. Klingar namnet eventuellt bekant utanför tenniskretsen beror det på att hon 2016 tog OS-guld efter finalseger mot Angelique Kerber.

Succén i Rio de Janeiro gjorde självklart Puig till stor och firad nationalidol hemma i Puerto Rico. Det var landets första OS-guld. Men varken före eller efter det mycket sensationella OS-guldet har nu 25-åriga Puig låtit höra tala om sig i stora sammanhang.

Men att hon tagit en WTA-titel (Strasbourg 2014) och har varit uppe i ytterligare två finaler vittnar liksom 44:e platsen på rankningen om kvaliteter.

Då de förra året möttes på hardcourt i Acapulco vann Peterson med 6-1, 6-4.

Vid seger nu ställs Rebecca mot Dayna Yastremska som är rankad 33 eller 105-rankade Monica Nicelescu.

Då Peterson i maj förra året finalbesegrade Yastremska på grus i en stor ITF-turnering i Cagnes-Sur-Mer låg ukrainskan 180 på listan. Peterson vann i raka set och tappade för övrigt inte set på hela turneringen.

Sedan dess har 19-åriga Yastremska tagit tre WTA-titlar varav två i år.
Yastremska ingick i Fed Cup-laget som i början på året förlorade mot Sverige. Hon vann sin singel mot Johanna Larsson, Peterson kvitterade med seger mot Lesia Tsurenko varpå svenskorna avgjorde i dubbeln.

Yastremska har sannerligen ingen lätt öppningsmatch i US Open.
Med sin mycket udda spelstil är 31-åriga rumänskan Niculescu en mardröm att möta för många spelare.

Men det är kul att se henne eftersom hon med sin slicade forehand och stora variation bryter mönstret på ett sätt som ytterst få spelare gjort.

Med tanke på att Rebecca Peterson inom loppet av några veckor nyligen besegrat världsåttan Sloane Stephens och 15-rankade Johanna Konta är det naturligt att förhoppningarna på Sverigeettan ökar även i de allra största turneringarna.

Hon har definitivt en svår väg fram till tredje omgången – dit hon nådde i sin debut förra året – men den kunde ha varit långt mycket mer svårframkomlig.

Når hon tredje omgången finns världsfemman Elina Svitolina eller sjufaldiga Grand Slam-segraren Venus Williams bland de tänkbara motståndarna.

Undrar vem som hade lättast att hålla sig för skratt efter dagens lottning, Serena Williams eller Maria Sjarapova? Deras ur alla aspekter heta och känsloladdade möte går utanpå allt annat i första omgången i årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 22