Osaka Japans första världsetta – reste sig efter nervdaller och tårar

Genom segern i Australian Open är 21-åriga Naomi Osaka:
•Japans första världsetta.
•Yngsta världsetta sedan Caroline Wozniacki 2010.
•Damtennisens 26:e världsetta genom tiderna.

WTA-rankningen infördes 1975 och förutsättningarna inför lördagens final på Melbourne Park var givna: segraren skulle på måndag toppa listan för första gången i karriären.
Kanske var det just att förstaplatsen låg i potten som kom att prägla slutet av andra set i en final som först och främst blir minnesvärd tack vare den enorma dramatiken.

Osaka hade 7-6, 5-3 och 0-40 i Petra Kvitovas serve.
Den 28-åriga tjeckiskan räddade matchbollarna och då Osaka skulle serva hem segern svek nerverna japanskan.

Hon hade knappt styrfart på sin andraserve, avslutade med ett grovt dubbelfel och såväl hennes minspel som kroppsspråk tydde på att setet var på väg att rinna henne ur händerna.
Så blev det och med tårar i ögonen lämnade hon banan efter andra set för att samla ihop sig.

Det gjorde hon. Efter servegenombrott till 2-1 spelade hon sig fram till samma läge som i andra. 5-4 och egen serve, denna gång med den stora skillnaden att hon inte hade ett set på sig att reparera eventuell skada.

Men nu höll hennes nerver. 7-6, 5-7, 6-4 och karriärens andra Grand Slam-titel. Den första kom i fjolårets US Open och inte sedan Jennifer Capriati 2001 har en förstagångssegrare i Grand Slam följt upp med titel i sin efterföljande Grand Slam-turnering.

Att båda spelarna slog 33 vinnare och att Kvitova hade 39 oprovocerade missar jämfört med japanskans 33 beskriver matchbilden.

Inte minst med tanke på att Naomi Osaka är bara 21 år imponerade sättet på vilket hon reste sig i skiljeset där mer rutinerade Kvitova var lite ängsligare.

Kanske var den utvecklingen av finalen inte alls anmärkningsvärd. Osaka har större delen av karriären framför sig medan Kvitova vet att hon inte har så många år på sig att ta en tredje Grand Slam-titel och bli världsetta.

Hur som helst har den vänsterhänta tjeckiskan gjort en fantastisk resa tillbaka till toppen efter den svåra handskada hon drabbades av under ett knivöverfall i slutet av 2016.

Kvitova var mycket rörd då hon under prisceremonin på Rod Laver Arena tackade alla som stöttat henne under den mycket svåra perioden när hon stundtals tvivlade på att hon överhuvudtaget skulle kunna spela igen.

Finalen var hennes första i Grand Slam sedan hon i Wimbledon 2014 tog sin andra titel där. Framgången i årets första Grand Slam-turnering innebär att hon klättrar från sjätte till andraplats på rankningen.

Naomi Osaka har verkligen dragit in som en frisk fläkt i damtennisen. Hon backar sällan från baslinjen och drar med sin offensiv upp ett tempo som motståndarna har svårt att hänga med i. Kvitova hamnade många gånger på bakfoten i sin forehand.

Naomi Osaka kommer förmodligen att ta fler Grand Slam-titlar och sättet på vilket hon reste sig efter nervdallret i slutet av andra set kommer säkert att stärka henne mentalt.

Hur hårt en förlust skulle ha tagit henne kan vi bara spekulera i men det skulle ha varit anmärkningsvärt om den under en tid inte skulle ha påverkat henne i stora matcher.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 26