Övertygande comeback i natt – nu ställs Peterson mot Sjarapova

Rebecca Peterson imponerade då hon i natt gjorde debut i Australian Open.
Efter ett mycket jämnt första set utklassade Sverigeettan rumänskan Sorana Cirstea som i andra set inte bara tappade sina två första servegame blankt utan också allt vad säkerhet heter.
6-4, 6-1 till Peterson som i andra omgången möter tidigare världsettan Maria Sjarapova.

Den femfaldiga Grand Slam-segraren inledde turneringen med 6-0, 6-0 mot brittiskan Harriet Dart. Med det rätades frågetecknet kring ryskans lårskada ut.

Likaså lämnade Peterson lugnande besked vad gäller fotskadan som hållit 23-åringen från Järfälla borta i närmare fyra månader. Åtminstone gick det inte att skönja att hon på något sätt skulle vara hämmad av skadan som nu förhoppningsvis är historia.

Det är främst Petersons långa matchuppehåll som gör hennes insats mot Cirstea imponerande. Vi ska ju också komma ihåg att svenskan på grund av skadan inte kunnat förbereda sig som hon hoppats inför årets säsong.

Att hon mot den bakgrunden gör en så övertygande insats mot en betydligt mer rutinerad motståndare är beundransvärt.

–Mentalt var det det väldigt bra och taktiskt var det en perfekt genomförd match. säger Rebeccas coach och pappa Mart till Good to Great Journal.

Visst märktes matchrostigheten inledningsvis i Petersons returer men mer var det inte heller. Hon servade starkt och behöll kylan när den offensivt spelande rumänskan hade två breakbollar fram till 5-4.
Dessutom hade Peterson marginalerna på sin sida på när Cirstea på sin andra breakboll slog en rak forehand som kunde säkrat genombrottet om den inte tagit i nätkanten.

Vad som hände efter Rebeccas servegenombrott till setvinst är det väl ingen vare sig på eller runt bana 15 på Melbourne Park som kan förklara. Ja, att Cirstea tog bara åtta poäng i andra set såg vi förstås men vad som dolde sig bakom genomklappningen är oklart.

Setet rann iväg så snabbt att Petersons match var två minuter kortare än den på Rod Laver Arena där Sjarapova nollade den brittiska kvalspelaren.

Rebecca Peterson står naturligtvis inför en på papperet övermäktig uppgift i andra omgången. Det krävs att hon servar lika stadigt – satte 78 procent förstaservar – som i natt för att Sjarapova inte ska få möjlighet att styra duellerna även i sina returgame.
Ryskan har en oerhört effektiv offensiv men är sårbar i defensiven. Problemet för flertalet av hennes motståndare är att de inte får tid och utrymme att utnyttja hennes akilleshäl.

Samtidigt ska man komma ihåg att den 31-åriga ryskan inte – åtminstone inte ännu – är på samma nivå som innan hon för tre år sedan åkte fast för dopning. Det var just under Australian Open som Sjarapova 2016 lämnade ett positivt dopningsprov med den förbjudna substansen Meldonium.

Helt enligt tennisens regelverk stängdes hon av i två år -en dom som senare mildrades av idrottens skiljedomstol Court of Arbitration (CAS). Efter bara 15 månaders frånvaro var Sjarapova tillbaka. Det upprörde många spelare och då flera turneringar erbjöd henne wild card ifrågasattes om tennisen verkligen tar dopingproblemet på allvar.

Efter återkomsten har Sjarapova tagit en WTA-titel. Det var i Tianjin 2017 och i avsaknad av konkurrens från topp-10-spelare. Efter avstängningen har nu 30-rankade Sjarapova spelat fem Grand Slam-turneringar med kvartsfinalen i fjolårets Franska mästerskap som bästa resultat.

Det är elva år sedan Sjarapova tog titeln i Melbourne och hennes uppvisning då var av det mäktigare slaget. Hon tappade inte ett set och kvartsfinalen mot allroundskickliga belgiska världsettan Justine Henin blev en fantastisk uppvisning från ryskan som vann med 6-4, 6-0.
Det kändes som den moraliska finalen efter vilken Sjarapova besegrade serbiskorna Jelena Jankovic och Ana Ivanovic, trea respektive fyra på rankningen.

Mötet med Maria Sjarapova innebär att Rebecca Peterson för första gången får spela på en av de större banorna och inför storpublik på Melbourne Park. Det innebär förstås en lite extra stor anspänning och då inte minst eftersom Sverigeettan har bara en match i kroppen sedan september.
– Det blir intressant med en match mot största stjärnan hittills på en stor bana. Hoppas att Rebecca kan flytta henne så mycket det bara går, säger Mart Peterson.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 14