På tenniscirkusen är det redan 2019

Redan innan 2018 är till ända har 2019 års säsong dragit igång.
Åtta av världens tio bäst rankade damer och hälften av topp-10-spelarna på ATP-rankningen väljer att göra säsongsdebut den här veckan.
Tre WTA- och lika många ATP-turneringar står på schemat.

Mest stjärnspäckat är det naturligtvis i damturneringen i Brisbane som är en av tolv så kallade Premier-turneringar, kategorin under de fyra turneringarna med Premier Mandatory-status och de fem Premier 5-tävlingarna.

Sju av topp-10-spelarna finns i startfältet i Brisbane där världsfyran Elina Svitolina är förstaseedad. Det blir intressant att se hur den 24-åriga ukrainskan hanterar pressen som hamnat på hennes axlar efter triumfen i WTA-finalen i Singapore. Vi ska ju komma ihåg att Svitolina tidigare haft fördelen att slå ur underläge i riktigt tuff konkurrens, nu är det plötsligt hon som har något att bevisa.

WTA-turneringen i Shenzhen är den enda av veckans sex turneringar utan topp-10-spelare bland vilka trean Caroline Wozniacki väljer att säsongsdebutera i Auckland. Det gör också Sverigetvåan Johanna Larsson som möter andraseedade och 14-rankade Julia Goerges.

Eftersom de inte mötts på tre år säger svenskans 3-1 inbördes inte så mycket. Det är alltid svårt att bedöma förutsättningarna i en säsongsöppning eftersom det inte finns några formkurvor att luta sig mot. Är den 30-åriga tyskan redan uppe i en spelnivå som motsvarar hennes rankning talar inget för Larsson.

Samtliga veckans tre ATP-turneringar har 250-status, alltså de minsta på touren. Flertalet av dessa turneringar har mycket svårt att locka de allra största namnen vilket bland annat arrangörerna av Swedish Open i Båstad och Stockholm Open kan skriva under på.

Men att som Doha, Brisbane och Pune ligga som säsongens första turneringar med bara två veckor kvar till årets första Grand Slam-turnering är förstås gynnsamt.
Det märks i och för sig inte i Pune där världssexan Kevin Anderson är ende spelare bland de 24 första namnen på rankningen.

Desto starkare är startfälten i Doha och Brisbane.
Världsettan Novak Djokovic är ute efter sin tredje titel i Doha där åttan Dominic Thiem är andraseedad. Redan i första omgången väntar en riktig höjdare: 11-rankade Karen Khachanov mot Magnus Normans adept, tidigare världstrean Stan Wawrinka.

Rafael Nadal har inte spelat en match sedan han tvingades att ge upp US Open-semifinalen mot Juan-Martin del Potro. Som så ofta under åren finns det inför turneringen i Brisbane frågetecken för den 32-årige spanjorens hälsa. Han avstod nyligen spel i en uppvisningsmatch och förklarade att han inte ville pressa sin kropp mer än han gjorde i den första matchen.

Världstvåan Nadal är toppseedad i Brisbane, nian Kei Nishikori är andraseedad och bland många andra intressanta namn hittar vi bland andra Andy Murray, Milos Raonic, Grigor Dimitrov, hemmafavoriten Alex de Minaur, Daniil Medvedev och Fredrik ”Fidde” Rosengrens adept, 14-rankade Kyle Edmund som är tredjeseedad.
Dubbelspecialisten Robert Lindstedt ställer upp tillsammans med Raonic och paret ställs mot förstaseedade Mike och Bob Bryan.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 12 31