Peterson chanslös mot Sjarapova – heta känslor att vänta i stjärnmötet

Rebecca Peterson inledde mycket initiativrikt mot Maria Sjarapova.
Men det varade bara i ett par game.
Efter det följde ett mer förväntat scenario på Margaret Court Arena.
Den femfaldiga Grand Slam-segraren tog över dirigentpinnen, vann mycket komfortabelt med 6-2, 6-1 och ställs i Australian Opens tredje omgång mot Caroline Wozniacki.
Mötet mellan de tidigare världsettorna kittlar verkligen och det av flera skäl.

Men först en tillbakablick på dagens match som lokal tid började först 23.25. Anledningen var att mötet mellan Alex de Minaur och schweizaren Henri Laaksonen blev till ett närmare fyra timmar långt drama som den 19-årige hemmafavoriten vann med 6-3 i femte set.

Rebeccas taktik var att förflytta den 188 centimeter långa ryskan i banan. Defensiven är Sjarapovas akilleshäl och det syntes tydligt i några av de första bollduellerna då svenskan hade bra driv i sina slag.

Men sedan kom det av sig. Sjarapova drev upp tempot till en nivå som gjorde att Peterson blev sen i många slag. Det är inget att säga om. Så inte heller att Peterson missade en del i sina försök att skaffa sig övertag i duellerna.

Men utöver det slog hon bort ett antal så kallade transportslag och det håller inte för att ens störa en motståndare av den här kalibern.
Enligt matchstatistiken svarade Peterson för 17 oprovocerade missar i första set. Ok då men undrar ändå om inte några av dem lika väl hade kunnat sorteras in i kolumnen över framtvingade missar.

Frånsett att Sjarapova hade lite problem att hålla serven till 5-1 var hon flera nummer större än Peterson också i andra set.

Säkert var Rebecca rejält besviken då hon lämnade banan. Men med lite distans och sett ur ett annat perspektiv har hon ändå anledning att vara nöjd med sin insats i årets första Grand Slam-turnering.

Med tanke på att Rebecca kom till Melbourne utan att ha tävlat på fyra månader och utan att ha kunnat förbereda sig på sättet som hon ville inför säsongen fanns det ingen anledning att ha förväntningar på henne.

Hon spelade överraskande stabilt i första omgången mot Sorana Cirstea och visade inga tecken på att den efterhängsna fotskadan skulle ha gjort sig påmind.
Just det var viktigare än allt annat för henne i säsongspremiären.

Efter Australian Open-debuten har 23-åringen från Järfälla nu inte bara spelat alla fyra Grand Slam-turneringar utan också vunnit matcher i samtliga.

Faktum är att Grand Slam-debuten i US Open 2017 år enda gången hon fallit bort i första rundan. Ifjol vann hon en match i såväl Franska mästerskapet som i Wimbledon för att avsluta Grand Slam-säsongen med att gå till tredje omgången på Flushing Meadows i New York.

Det blir stjärnornas första möte efter Sjarapovas dopningsavstängning.

Sjarapova då? Visst såg hon stark ut, precis som i första omgången där hon nollade Harriet Dart.
Men varken den brittiska kvalspelaren eller Peterson utgör bra värdemätare i bedömningen av Sjarapovas chanser att gå riktigt långt i Melbourne.

Av vad vi sett av ryskan så här långt sedan hon sommaren 2017 kom tillbaka efter 15 månaders dopningsavstängning är att hon inte är lika bra som före dopningsavslöjandet.

Hon är rankad 30 och har en kvartsfinal som bäst på sina fem senaste Grand Slam-turneringar.

Men värdemätaren på var hon står nu låter inte vänta på sig längre än till på fredag. Då väntar titelförsvarande världstrean Wozniacki som tidigare i dag slog ut Johanna Larsson. Larsson chanslös i morse

Det kommer att bli ett mycket hett och prestigeladdat möte mellan de två tidigare världsettorna och Australian Open-segrarna.
Wozniacki har vid flera tillfällen i hårda ordalag kritiserat arrangörer som hjälpt ryskan att komma tillbaka efter avstängningen.

Eftersom Sjarapova under den perioden föll bort från rankningen skulle hon egentligen fått börja om i mindre turneringar under WTA-touren.
Det skulle ha varit en fråga om tid innan hon tagit sig tillbaka till den.

Men ett flertal WTA-arrangörer valde att ge ryskan wild card. Bland annat då i turneringen i Stuttgart som inleddes fyra dagar innan Sjarapovas avstängning hävdes.

”Det är respektlöst både mot spelare och mot WTA”, sa Wozniacki och fortsatte:
”Hon kommer säkert att spela bra. Men jag känner bara att om en spelare blir avstängd för dopning så borde man få börja på botten och kämpa sig tillbaka. Alla förtjänar en andra chans, för alla gör misstag. Men man kan inte få någonting gratis”.

Senare samma år fick Sjarapova wild card till US Open. När arrangören ovanpå det lät Sjarapova spela på en huvudbana samtidigt som Wozniackis match placerades på en sidobana reagerade danskan åter:
” Jag kan se det affärsmässiga i det. Men när någon kommer tillbaka från en dopningsdom och spelar på centercourten kan man gott ifrågasätta det”.
Vidare sa hon:
”Det sänder en dålig signal till unga, när man kommer tillbaka från dopningsavstängning och blir behandlad som om ingenting har hänt. Det är inget bra exempel”.

Mötet blir deras elfte – Sjarapova leder 6-4 – och det första sedan ryskan kom tillbaka efter avstängningen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 16