Peterson fortsätter att övertyga – nu ställs hon mot världstrean

56 spelare fanns med i startfältet i veckans WTA-turnering i Cincinnati.
Bara 16 namn är kvar.
Bland dem Sverigeettan Rebecca Peterson.
Wow!

Det handlar ju som bekant inte om vilken turnering som helst utan om en Premier 5, alltså en av de fem största på WTA-touren.

Frånsett ryggskadade Serena Williams (som drog sig ur i går) är hela kopplet världsstjärnor på plats. Petersons rankning räckte inte för att hon skulle vara direktkvalificerad utan precis som i fjolårets debut i turneringen tog hon sig in via kval.

Den gången tog resan slut i andra omgången och Peterson hade 90 poäng att försvara i årets upplaga vilket innebar att den 24-åriga Sverigeettan inte hade allt att vinna.
Just det gör hennes prestation ytterligare en storlek större.

I kvalfinalen besegrade Rebecca 31-rankade tjeckiskan Barbora Strycova och i första omgången var det 15-rankade brittiskan Johanna Konta som fick sträcka vapen.

Med dessa två skalper i bältet kan dagens seger (2-6, 7-5, 6-2) mot två år yngre kvalspelaren Veronika Kudermetova vid en första tanke framstå som om inte programenlig så i alla fall mindre imponerande.

I själva verket var den ett rejält styrkebesked. Inte så mycket därför att ryskan är rankad 57 och Peterson 74 utan därför att det här var en match där Sverigeettan visste att hon hade en mycket bra möjlighet med allt vad det kan innebära i ökad och ibland hämmande press.

Dessutom var Peterson illa ute. Fram till 6-5 hade hon inte lyckats förvalta en enda av sina sex breakbollar i andra set. Ytterligare två gick förlorade på setbollar.

Hon spelade sig fram till en tredje genom att slå en stoppboll för att därefter passera Kudermetova med en forehandcross. Iskallt!

I skiljeset var Peterson starkare på alla punkter. Hon tappade inte en poäng på sin förstaserve, hade inte en breakboll mot sig och förvaltade två av sina tre genombrottsmöjligheter.

Framgången är om inte den största så i alla fall en av hennes största i karriären.

I fjolårets US Open gick Rebecca till tredje omgången i US Open vilket är hennes hittills bästa Grand Slam-resultat.
Då besegrade hon 28-rankade Anastasia Pavlyuchenkova och 881(!)-rankade Vania King innan det tog stopp mot Kaia Kanepi, 44 på listan.

I Cincinnati väntar nu världstrean Karolina Pliskova som tog titeln för tre år sedan och några veckor senare gick till final på Flushing Meadows i New York.

Den 27-åriga tjeckiskan har tagit 14 WTA-titlar varav tre i år. I förra veckans Premier 5-turnering i Toronto nådde Pliskova kvarten.
Snacka om tuff utmaning för Peterson.
Men samtidigt en härlig sådan.

Hon har inte bara försvarat sina fjolårspoäng utan också plockat nya poäng och hon har redan överträffat förväntningarna.
Ett perfekt utgångsläge för att ”bara” gå in och köra på.

Det skulle vara lättare sagt än gjort för en spelare som aldrig besegrat ett toppnamn och som kan tvivla på att kapaciteten räcker till för att göra det.

Rebecca Peterson behöver inte tvivla.
För några veckor sedan slog hon ut världsåttan Sloane Stephens i WTA-turneringen i Washington och häromdagen tog hon mot Konta sin andra topp-20-skalp.

Utan att fördenskull ha några förväntningar på att Rebecca ska skrälla igen kittlar hennes stundande möte med världstrean.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 14