Peterson i sin första WTA-final – Thomas Högstedt nu med i teamet

I dag nådde Rebecca Peterson ytterligare en milstolpe i karriären:
Första WTA-finalen.
Framgången i Nanchang, Kina, är ännu ett tecken på att 24-åringen från Järfälla är på väg att bli den toppspelare svensk tennis saknat sedan Robin Söderling slutade.
Att stjärncoachen Thomas Högstedt nu ingår i Petersons team bara ökar optimismen kring Sverigeettans framtid.

Att hon en dag ska nå Söderlings höjder är kanske att hoppas på för mycket. Åtminstone är det alldeles för tidigt att spekulera om.

Odiskutabelt är däremot att den nu 78-rankade Sverigeettans resultat under de senaste månaderna visar på en kapacitet som lovar stort.

Hon har besegrat bland andra världsåttan Sloane Stephens och 15-rankade Johanna Konta. Utöver det har Rebecca gjort ett antal bra matcher mot betydligt högre rankat motstånd.

-Det har såklart gett självförtroende. Även om jag redan innan visste vad jag kan är bra resultat stärkande. Och just att det inte varit bara ett eller två utan flera betyder mycket, säger Peterson.

Hon kan på söndagen bli Sveriges åttonde WTA-segrare under proffseran efter Ingrid Löfdahl, Catrin Jexell, Catarina Lindqvist, Cecilia Dahlman, Åsa Svensson, Sofia Arvidsson och Johanna Larsson.

Lindqvist blev världstia, Svensson 28:a och Arvidsson 29:a.
Även om Rebeccas väg dit fortfarande är lång känns det inte vågat att tro att Peterson så småningom kommer att passera de båda sistnämnda.

Själv funderar Rebecca överhuvudtaget inte så mycket på det som varit eller på vad som väntar i framtiden.

På frågan hur hon rankar första WTA-finalen bland sina övriga meriter svarar hon därför:
-Jag tänker inte så och tänker inte heller på att det här är min första final. Jag kom hit för att vinna. Nu är det en match kvar och jag vill vara i the moment.

Hon släppte bara fyra game i semifinalen mot Nina Stojanovic och nu väntar 20-åriga Elena Rybakina från Kazakstan. Rybakina spelar sin blott tionde WTA-turnering och har redan en titel (Bukarest i år) på meritlistan.
-Det blir tufft. Hon är väldigt offensiv och gillar att ta kontroll, säger Rebecca.

Good to Great Journal kunde för en tid sedan avslöja att Peterson under en period tagit hjälp av coachen Thomas Högstedt. Han var då på väg att avsluta samarbetet med femfaldiga Grand Slam-segraren Maria Sjarapova.

I det läget var det inte klart om Högstedts inhopp hos Peterson var tillfälligt eller om det skulle bli en fortsättning.

Nu är det klart:
-”Hogge” ingår i mitt team nu och jag är jättenöjd med det, säger Peterson som även fortsättningsvis kommer att ha sin pappa Mart som coach.
Hur mycket kommer Högstedt att vara med?
-Hur mycket han ska resa med och exakt hur det ska läggas upp är inte riktigt klart. Det viktiga är att han finns med i teamet.

Högstedt är en av Sveriges mest meriterade coacher och har under åren arbetat med en rad toppspelare. Han besitter mycket stor kunskap, har lång erfarenhet och en tuff ledarstil som definitivt inte faller lite bekväma spelare i smaken.

-Han är krävande och väldigt intensiv. Jag gillar det. Det går inte gå omkring och vara nöjd. Visst ska man vara stolt över bra saker man uppnått men det är ännu viktigare att vara utanför comfort-zonen.

Många spelare hamnar i den. De når framgångar som är tillräckligt stora för en stabil ekonomi och en behaglig tillvaro på den kringflackande tenniscirkusen.

Rebecca Peterson är allt annat än bekväm. Däri ligger en av hennes främsta styrkor.
-Jag ger hundra procent. Det har jag alltid gjort.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 14