Peterson om sin satsning: ”Känner inte jag offrar någonting”

Hon är Sveriges bäst rankade singelspelare och har i år nått tre stora milstolpar. Möt här 23-åriga Rebecca Peterson som bland annat berättar om hur det är att ha pappa Mart som coach , om känslan då WTA-turneringen i Båstad såldes, om livet på touren och om varför dubbelspecialisten Robert Lindstedt betyder så mycket för henne. Plus en hel del mer.

Efter framgången i US Open laddar Rebecca nu inför Asien-turnén där Premiertävlingar i Wuhan och och Peking står på programmet. Förberedelserna sker på Good to Great där Rebecca är fixstjärna i Team Catella.

GTG hade under många år sin bas i Petersons moderklubb Järfälla TS men har nu sin egen anläggning, Catella Arena i Danderyd några mil norr om Stockholm.

Vad betydde den flytten för dig?
– Att jag fått längre till träningarna, svarar hon med ett skratt och fortsätter:
– Jag hade bara fem minuter till hallen. Jag var alltid där, pluggade där och det var mitt hem. Trivdes jättebra men det är faktiskt jätteskönt med miljöbyte. Det går inte att få en finare anläggning än den här. Jag har min fystränare här och trivs superbra.

Peterson har i år tagit klivet in på WTA-rankningens 100-bästa-lista för första gången, tagit över som Sverigeetta efter Johanna Larsson och tog i Franska Mästerskapet sin första seger i en Grand Slam-turnering.

Vilket värderar du högst?
– Alla sakerna har sitt. Topp 100 var ett mål och att vinna i Grand Slam, speciellt eftersom jag slog spelare utan att spela riktigt på topp, säger Rebecca som gick till tredje omgången i US Open.

"Jag var där och gnuggade, sen blev jag skadad. Var sen nära hela tiden. Jag tänkte för mycket på topp 100. När man är utanför är det en big deal att komma in."

Under de senaste åren har hon till och från känt frustration över att inte lyckas gå in på topp 100.

– Man blir lite stressad av det. Jag var där och gnuggade, sen blev jag skadad. Var sen nära hela tiden. Jag tänkte för mycket på topp 100. När man är utanför är det en big deal att komma in.

Rutinerade Robert Lindstedt fick Rebecca på andra tankar.

– Han sa hur viktigt det är att istället bara fokusera på det dagliga jobbet. ”Robban” är en otroligt bra kille att prata med, han är erfaren och säger rakt ut. Jag gillar personer som gör det, säger Sverigeettan och fortsätter:
– ”Robban” har lärt mig jättemycket, han är så professionell och så noga med allt han gör.

Hör jag lite tankar på ett framtida mixedpar i OS?
– Haha, det har vi inte pratat om. Frågan är om jag är tillräckligt bra för det.

Peterson coachas av sin pappa Mart och just på WTA-touren är det inte ovanligt att spelare coachas av sina pappor.

Varför tror du?
– Jag vet inte. I mitt fall är det naturligt. Min pappa har spelat själv och är tennistränare och min syster spelade, tennisen finns i familjen. Pappa pushade mig aldrig att börja men oavsett vilken tid på dygnet har han alltid ställt upp och stöttat.

Om ni bråkar, är det som pappa-dotter eller som spelare-coach?
– Det är inte alltid lätt att skilja på hans roll som tränare och som pappa. Vi har bråkat och haft våra fajter men det går över. Alla spelare har väl någon gång konflikt med sin coach.
– Han lägger ingen extra press på mig för att han är min pappa.

Vad är bäst med honom?
– Han får mig alltid att jobba och att göra mitt bästa. Mentaliteten, den har jag ärvt från honom. Det har min syster också gjort.

Vad kan du inte göra som andra tjejer i din ålder gör?
– Man kan inte umgås med vänner på samma sätt, åka någonstans ihop eller ta en längre semester. Men jag känner inte, ”gud vad jag saknar det eller det”. Känner inte att jag offrar någonting. Det andra finns ju kvar.

Är du sämre förlorare i tennis än i sällskapsspel?
– Jag vet inte, haha. Vi är en familj som aldrig spelar sällskapsspel. Vi har pratat om att vi kanske borde försöka umgås lite på det sättet men det har inte blivit av.

Inte heller har det blivit så mycket rundvandring i städerna Rebecca besöker i sitt kringflackande jobb världen över. Oftast begränsar sig ”utflykterna” till resor mellan hotell och anläggning.

– Jag försöker bli lite mer kulturell och vi försöker bli lite bättre på att upptäcka städerna.

Vem är din bästa kompis på touren borträknat svenskor:
– Anett Kontaveit. Våra familjer känner varandra och hennes mamma spelade mixed med min pappa då de var yngre. Vi kommer bra överens och inget är komplicerat.

Vilken spelare känner du att du inte vill prata med?
– Äh, jag känner inte att jag har någon fiende eller att det är någon jag vill undvika. Jag är ju inte någon dramaperson, säger hon och skrattar.

"Jag blev lite chockad. Båstad har funnits i planeringen sedan jag var 15 år."

Rebecca Peterson är en förebild för yngre spelare och hennes betydelse ökar i takt med framgångarnas storlek. Stora turneringar på hemmaplan är viktiga för sporten och det var ett hårt slag för svensk damtennis då WTA-turneringen i Båstad såldes.

Vad kände du när beskedet kom?
– Jag blev lite chockad. Båstad har funnits i planeringen sedan jag var 15 år. Det är viktigt för unga spelare att få se bra spelare live, det ger inspiration. Så var det för mig då jag gick och tittade på Nordic Light i Stockholm (WTA-turneringen som senare flyttade till Båstad, min anmärkning).

– Samtidigt låg tävlingen i Båstad inte bra i kalendern, att spela på grus direkt efter Wimbledon och inför hardcourt var inte bra. Jag hoppas verkligen att vi får tillbaka en WTA-turnering men då på annan tid under året.

Rebecca ligger 56:a på senaste WTA-rankingen där Sverige sedan 1975 (då datarankningen infördes) haft en spelare på topp 10. Närmast bakom Catarina Lindqvist hittar vi Åsa Svensson på 28:e och Sofia Arvidsson på 29:e plats.

Vi ska vänta med att prata om Lindqvists höjder men när passerar du Åsa?
– Åh, vilken fråga, den kan jag inte svara på. Jag är definitivt hungrig att slå henne, haha.

Varför?
– Vi har alltid roligt ihop, hon är skön tjej och sådana här små intriger är lite kul. Men det är ändå inget jag lägger energi på.

Nej, just det, fokuseringen på placeringar är historia för Rebecca Peterson – och det är säkert en del av förklaringen till att hon i dag är Sveriges bäst rankade singelspelare.

Sex snabba ja-nej med Rebecca

(Rebecca ombads att inte svara på politikersätt utan ja och nej)

Tar Serena Williams någon mer Grand Slam-titel?
– Ja.

Skulle du nobba Fed Cup för att samma vecka spela en tourtävling?
– Nej. Men får jag säga en sak? Jag tycker ”Robban” gjorde rätt när han avstod DC eftersom det då stod så mycket på spel för honom med hans egen tennis.

Nu blev det politikersvar.
– Jag vet men jag ville tillägga.

Kommer du spela Elitserien (Rebecca representerar Salk, min anmärkning ) i år?
– Kanske. Förlåt, haha.

Är det roligare att bli intervjuad än att fysträna?
– Nej.

Ser du hellre dam- än herrtennis?
– Ja.

Kommer du att tappa platsen som Sverigeetta under de närmaste fem åren?
– Alltså, åh, eeh, åh, nu ska jag komma med ett kaxigt svar: Nej.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 18