Peterson skrällde mot Konta – höll kylan under dramatisk upplösning

Rebecca Peterson är klar för andra omgången i den stora WTA-turneringen i Cincinnati.
För bara ett par minuter sedan skrällde Peterson mot 15-rankade brittiskan Johanna Konta.

Den 24-åriga Sverigeettan – på bilden med sin pappa och coach Mart – vann med 6-3, 3-6, 7-5 efter ett oerhört imponerande första set och en mycket stark återhämtning i skilje som fick en dramatisk avslutning.

Vid 5-6, 0-15 utmanade Konta ett domslut. Hon menade att Rebecca slutat spela på poängen och trodde därför att svenskans boll var ute. Men bilderna visade att bollen tagit på linjen. Peterson bröt blankt och skrällen var ett faktum.

Efter matchen diskuterade en irriterad Konta länge med domaren. Det är märkligt att en så framgångsrik och rutinerad spelare inte lärt sig att spela på en poäng till dess den är avgjord och det oavsett hur motståndaren agerar på andra sidan nät.

Visst såg det ut som om Peterson trodde att hennes boll var lång men innan dess hade Konta med sitt kroppsspråk visat att hon själv ansåg bollen var ute. Så i själva verket reagerade svenskan kanske bara på sin motståndares reaktion.

Oavsett vilket: Att en etablerad toppspelare uppträder som en fjunig junior som för första gången spelar med domare är anmärkningsvärt.

Den här matchen hade många ansikten:

Peterson tappade bara tre poäng i egen serve i första set då hon fick Konta att se mycket obekväm ut. Rebecca satte 74 procent förstaservar, vann 82 procent av dem och var hundraprocentig på sin andraserve – och det mot en spelare som varit uppe i tre Grand Slam-semifinaler, har tre WTA-titlar, ytterligare fem finaler och som alltså har bara 14 namn före sig på världsrankningen.

Med bra längd och höjd på slagen satte Peterson den 28-åriga brittiskan under konstant press i första set där Sverigeettan visar vilken stor kapacitet hon har.

Jämnheten på den höga nivån finns inte där ännu och Konta kunde arbeta sig in i matchen. Hon hade inte haft en breakboll tidigare men förvaltade möjligheten fram till 4-2. Brittiskan hade vid det laget börjat hitta rytm i såväl serve som grundspel och då hon bröt direkt i skilje talade det mesta för favoriten.

Men Rebecca bröt tillbaka direkt, gick fram till 4-1 och hade fem breakbollar till 5-1. När hon inte lyckades förvalta någon av dessa var det inte oväntat att hon tappade serven. Plötsligt var det 4-4.

Även om Konta inte har de starkaste av nerver lutade det ändå åt att hon med sin betydligt större rutin skulle förhindra skräll.
Hon hade också breakboll till 5-4. Att Peterson lyckades krångla sig ur det läget mot en spelare av Kontas kaliber är imponerande.

I andra omgången väntar 22-åriga ryskan Veronika Kudermetova som liksom Peterson kvalat in. Det står 1-1 inbördes och både de tidigare matcherna har spelats på grus i år.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 13