”Pim-Pim” och Leif Johansson har hjälpt Ymer att få ett vapen i serven

0-1 i set, 4-4 och 40 lika i andra.
Elias Ymer missade förstaserven.
På andraserven slog han ett ess – i 198 kilometer i timmen.
– Det var lite Kyrgios på den. Jag har aldrig gjort så i hela min karriär. Men man måste prova och i dag var det min dag, säger den 22-årige Sverigeettan och ler efter 4-6, 7-5, 7-5 -segern i Stockholm Open mot Maximilian Marterer.

Ymer nämnde Nick Kyrgios men under åren finns det förstås fler spelare som vågat gå för andraserven i utsatta lägen.
Bland andra då Joachim ”Pim-Pim” Johansson och dennes pappa Leif – två personer som under de senaste veckorna varit med och vässat Elias serve.

”Pim-Pims” kanonserve är en av de mest fruktade i tennishistorien medan det förmodligen – framför allt då för tennisfans i den yngre generationen – är mindre känt att även Leif Johansson var en storservare av rang.

1969 tog han i SO:s premiärupplaga set av ikonen Rod Laver och två år senare slog han ut världsettan Stan Smith- efter 24 ess.
I dag är Leif och ”Pim-Pim” Sverigetrean Mirjam Björklunds tränare. Liksom Elias har Björklund Salk som klubbadress och under de senaste veckorna har jag i Salk-hallen sett Leif träna serve med Elias vid ett antal tillfällen.

– Det var Elias som för en tid sedan frågade om jag kunde hjälpa honom att förbättra serven. Det kändes jättekul. Kan jag vara med och bidra till att han ökar 20 kilometer är jag jätteglad, säger Leif Johansson som gjort jobbet på banan.

Vid sidan av har ”Pim-Pim” bistått med sin expertis.
Det har fotats, filmats och analyserats.
-I uppkastet gick Elias tidigare mycket i sidled. Nu är han mer rakt mot bollen vilket innebär att han får med kroppen på ett bättre sätt. Kickar han andraserven kan han gå i sidled men inte annars, säger Leif och tillägger:
-Det finns mer att slipa på men Elias är på rätt väg.

Leif Johansson vill understryka att han och ”Pim-Pim” inte är Ymers tränare.
-Elias har ju Fernando Gonzalez medan vi under en tid hjälpt till med serveträningen.

Ymer inledde matchen mot Marterer mycket övertygande, tog sina två första servegame blankt och tappade bara två poäng på sina fyra första servegame.
I det femte tappade han serven varpå Marterer servade hem första set.

Den vänsterhänte tysken hade breakbollar till 5-4 i andra set och servade för matchen vid 5-4 i skiljeset. I dessa lägen märktes det tydligt att 67-rankade Marterer åkt ut i första omgången i sina fem senaste turneringar. Självförtroendet var som bortblåst.

Annat med Elias Ymer. Han har vid några tidigare tillfällen i såväl Stockholm Open som i Swedish Open spelat oerhört spänt och utan den där gnistan som man kan förvänta sig på hemmaplan.

I kväll verkligen gnistrade det om honom inför de glest besatta läktarna i Kungliga hallen. Elias visade rakt igenom en härlig attityd och ett positivt kroppsspråk.

Däremot fanns det betydligt mer att önska i spelet. Efter den starka inledningen föll han tillbaka i banan och blev passiv. När han försökte ändra på det överslog han istället och den där rätt balansen saknades under långa perioder. Men den fanns där då han bröt tillbaka till 5-5 efter sitt kanske bästa returgame på hela matchen.

-Jag bestämde mig för att gå för det lite mer än tidigare. Vad skulle kunna hända? Förlorade jag skulle jag ändå ha gjort det med stolthet.
– – Tidigare har jag haft svårt att vinna då det inte känts bra. Det handlar om att ändå hitta ett sätt att vinna och det lyckades jag med i dag.

I andra omgången väntar Jack Sock. Den 18-rankade amerikanen har 2-13 i facit på sina 15 senaste matcher och 6-18 i år. Även om formen inte verkar finnas där lär Sock i alla fall vara mer motiverad än i fjolårets SO. Han har mängder av poäng att försvara under resten av året och riskerar ett historiskt stort ras om förlusttrenden inte bryts.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 15