Positiv svensk start på nya säsongen

En Challengertitel, en dubbelfinal på WTA-touren och en 15-årig segrare på ITF:s juniortour.
Där det som glatt allra mest i svensk tennis under årets första veckor.
Men det finns fler glädjeämnen och svensk tennis har fått en positiv start på 2019.

Naturligtvis ska omdömet ses mot bakgrund av att Sverige inte längre är en stormakt i sporten. Framgångarna är fortfarande inte på nivån att de väcker någon större uppmärksamhet utanför tennisfamiljen. Men inom den ger resultaten anledning till försiktig optimism.

Kolla här:
•Mikael Ymer inledde säsongen med att ta karriärens första Challenger-titel, den 20-årige Salk-spelaren klättrade nästan 60 platser och gick in på topp-200.

•Johanna Larsson, Helsingborgs TK, var denna vecka i dubbelfinal i Australian Open-genrepet i WTA-turneringen i Hobart där hon spelade ihop med Kirsten Flipkens. I förra veckans säsongspremiär i Auckland gick paret till semifinal.

•Sverigetrean Markus Eriksson, GLTK, säkrade i dag en finalplats i ITF-turneringen (15 000-dollar)på gruset i Manacor där den 29-årige och fjärdeseedade svensken på söndagen möter två år yngre schweizaren Sandro Ehrat. Sedan Eriksson 2013 tog sin första ITF-titel har han ökat skörden varje år, den åttonde och senaste titeln kom i fjolårets Catella Open.

•Jacqueline Cabaj Awad, Smedslättens TK, nådde i veckan i Hongkong sin första kvartsfinal i en 25 000-dollar-turnering. 22-åriga Cabaj Awads nio ITF-titlar har kommit i lägre kategorier och veckans kvartsfinal är förhoppningsvis en fingervisning om att hon i år kommer hävda sig även på en högre nivå.

•Dubbelspecialisten Andreas Siljeström nådde i veckan i par med Luis Martinez semifinal i en Challenger i USA.

•Sett till deras kapacitet sticker resultaten inte ut men nämnas kan i alla fall att Mirjam Björklund, Salk och Solna TK:s Jonathan Mridha inledde året med kvartsfinal i 15 000-dollar-turneringen i Tunisien.

En spelare som däremot sticker ut rejält hittar vi på juniorsidan:
•Framtidshoppet Klara Milicevic går från klarhet till klarhet. I dag tog den 15-åriga talangen i Malmö sin tredje titel på ITF:s juniortour.
Milicevic tappade inte ett set på sina fem matcher i EuroElite som var hennes blott trettonde ITF-turnering och precis som när hon ifjol segrade i Kramfors och Odense handlade det om en Grade 4-tävling.
Hon har i år 7-1 i matcher på touren, inledde ju där säsongen med att gå till kvarten i Salk Open som 2019 uppgraderats till en Grade 3.

Milicevic tränar sedan våren 2017 på KLTK:s akademi, representerade fram till årsskiftet Tabergsdalens TK men spelar nu för KLTK. Inför veckans tävling var hon rankad 252:a och befäster nu andraplatsen bland de svenska juniorerna efter två år äldre och 50-rankade Caijsa Hennemann – Ullevi TK och Good to Great, – som just nu förbereder sig inför flicksingeln i Australian Open.

Bakom Klara Milicevic finns fler 03:or med stor potential och förhoppningsvis ger hennes framgångar spinn-off-effekt.

•Maria Petrovic och Nelly Mezan från Farsta TK tog dubbeltiteln i EuroElite medan Måns Dahlberg, Påvelunds TBK/GTG och Arslan Temirhanov Salk/GTG finalföll.

•Isac Strömberg, 15 år, blev med en semifinal bäste hemmaspelare i pojksingeln. Precis som på flicksidan är 03:orna svensk tennis starkaste årskull på pojksidan. Främst handlar det om Strömberg, Åkersberga TK/GTG och KLTK:s Leo Borg med Temirhanov och Dahlberg närmast bakom.

Åter: De ovan uppräknade framgångarna ska självklart inte övervärderas men inte heller underskattas.
De sänder tillsammans en positiv signal i tennis-Sverige. För att nå utanför den krävs starka resultat i större sammanhang. Som till exempel i Australian Open som inleds på måndag.

Även om Rebecca Peterson och Johanna Larsson har svåra motståndare i första omgången ger Sorana Cirstea och Vera Lapkos namn ändå anledning till hopp om avancemang. Dubbelspecialisten Robert Lindstedt spelar med hemmafavoriten Mathew Ebden (dubbeln ännu inte lottad).

För första gången på fem år kommer Sverige att ha två direktkvalificerade juniorer i startfälten: Caijsa Hennemann och Näsbyparks TK/GTG:s Gustaf Ström som är 39:a på världsrankningen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 12