”Rebecca är en härlig idrottstjej” – stjärntränaren om sin nya adept

En lång säsong börjar närma sig sitt slut för Rebecca Peterson.
Men förhoppningsvis är den över först på söndag.
I morgon spelar den 24-åriga Sverigeettan semifinal i WTA-turneringen i Tianjin.

Turneringen är hennes 23:e i år och här finns en markant skillnad mellan första och andra halvan av säsongen

•Januari-juni: Rebecca spelade 14 turneringar och hade i dessa ett matchfacit (inklusive kvalmatcher) på 17-14.
Tre av segrarna kom i en ITF-turnering och två i en WTA 125 k. Petersons längsta avancemang på WTA-touren var kvartsfinalen på gruset i Rabat.

•Juli-oktober: Inklusive veckans turnering i Kina har Peterson sedan Wimbledon spelat nio tävlingar. Matchfacit: 19-8 inkluderat kvalmatcher.Hon har under perioden tagit karriärens första WTA-titel (Nanchang) och spelat uteslutande WTA- eller Grand Slam-turneringar.

Det finns självklart en rad förklaringar till varför skillnaden mellan de båda säsongshalvorna är så stor.

Ingen kan med säkerhet fastslå att det beror på det eller det.

Utan att på ett rättvisande sätt kunna bedöma vad coachen Thomas Högstedt betytt kan vi i alla fall konstatera att han kom in i Petersons team efter halva säsongen.

Efter Wimbledon avstod Peterson Swedish Open i Båstad (WTA 125 K) för att istället förbereda sig inför den långa hardcourtsäsongen.

Det skedde just i samarbete med Högstedt. Han är en av Sveriges mest framgångsrika coacher genom tiderna. Li Na, Tommy Haas, Caroline Wozniacki och senast Maria Sjarapova är några av spelarna som coachats av Högstedt. Han var också var en nyckelperson i Kinas tennissatsning inför Peking-OS 2008.

Nu ingår det 56-årige exproffset i Petersons team där Rebeccas pappa och coach Mart fortfarande är huvudansvarig.

Högstedt kommer att finnas med runt 22 veckor.
-Ja, det är inte riktigt bestämt ännu men runt där. Rebecca har ju fantastisk hjälp av pappa Mart som är hennes tränare varje vecka, säger Högstedt.

Han lovordar sin nya adepts person och inställning.

-Rebecca är en härlig idrottstjej som har gjort klart för mig att hon vill lära sig allt om hur de bästa tränar, hur de tänker och hur de förbereder sig.

Högstedt har vad som av vissa kan uppfattas som en hård ledarstil och den passar definitivt inte spelare av den lite bekvämare sorten.

-Jag har alltid varit väldigt rak och ärlig mot mina spelare. Det handlar om att göra vad som krävs för att nå en hög nivå och att jobba långsiktigt, säger han och fortsätter:

-Det kan på kort sikt innebära att resultaten blir sämre. Som när Pim-Pim var 15 år och hade en av de bästa servarna. Med hans pappa Leifs samtycke ändrade vi serven helt. I början blev det mycket dubbelfel men steg för steg blev serven bättre.

Även då det gäller äldre och framgångsrika spelare menar Högstedt att det kan finnas anledning att med långsiktigt arbete få igenom förändringar.
-Vi ändrade Sjarapovas forehand efter flera år av motgångar.

Dessutom lyckades Högstedt få ryskan att behärska grusspel. Från att tidigare ha vinglat omkring som Bambi på hal is hittade Sjarapova ett rörelsemönster som starkt bidrog till att hon 2012 tog titeln i Franska mästerskapet.

Att döma av flera av Petersons matcher i höst står hon nu närmare baslinjen och är mer aggressiv än tidigare.

-Ja, jag vill att hon ska jobba mer i djupled och tar bollen i ett högre läge längre fram i banan.

-För att hon ska kunna göra det måste hon bli mer explosiv. I Ali (Ghelem, min anmärkning) på Good to Great har hon en av de bästa fystränarna.

Sedan Högstedt kom in i teamet har Rebecca också bytt rackettyp.
-Från ett långt lätt racket har vi ändrat till ett av standardlängd och som är tyngre och framtungt.

Petersons ställs i lördagens semifinal i Tianjin mot Ons Jabeur från Tunisien, rankad 61 och alltså två placeringar efter svenskan.

Det handlar om Rebeccas 60:e match (en i Fed Cup) för säsongen efter vilken det blir en tids vila innan uppbyggnaden inför 2020 drar igång.

Vad tycker du är viktigast att hon utvecklar inför nästa år?

-Alla slag och position i banan. Tekniskt har vi redan börjat ändra i alla slag och det kommer att bli mer under off-season, säger Thomas Högstedt.

Det verkar som om Rebecca Petersons semester blir av det kortare slaget…

Fotnot: På fotot flankeras Peterson av Thomas Högstedt till vänster och entreprenören Oliver Hildebrandt som också ingår i teamet.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 10 11