Redan i Jönköping 2016 blickade Khachanov mot så här stora titlar

För tre år sedan var han team-kompis med Elias Ymer.
För två år sedan tog han sin första ATP-titel.
Förra året gick han in på rankningens topp-50.
I dag svarade 22-årige Karen Khachanov för en av årets största skrällar på tenniscirkusen då han finalbesegrade Novak Djokovic i Paris Masters.

Den 198 centimeter långe ryssen har verkligen tagit tillvara på sin stora talang på bästa sätt.

Under eftermiddagens Paris-final kom jag att tänka på vilket starkt intryck Khachanov gjorde under 2016 års Challengerturnering RC Hotel Open i Jönköping. Det som imponerade mest var inte att han gick till final – föll trots fyra matchbollar mot Andrej Golubev – utan jobbet som han gjorde inför och efter matcherna.

Khachanov tränades då av Galo Blanco och varje förmiddag körde de ett långt och mycket hårt träningspass. Det var stenhård disciplin och då den unge ryssen vid ett tillfälle var ofokuserad på några slag i en övning fick han en rejäl uppsträckning av Blanco.

Efter flera av sina matcher var Khachanov snabbt tillbaka på banan och då för att nöta serve, returer eller vad det nu var som inte hade fungerat riktigt som det skulle under matchen.

Det var slående att se hur duons upplägg skiljde sig från merparten av de andra unga talangernas. Turneringen i sig var inte det viktiga för Khachanov utan fungerade i huvudsak som ett träningsläger med inslag av matchträning. Khachanov och hans coach hade betydligt mer långsiktiga och större mål för ögonen.

Året innan ingick Elias Ymer i Blancos tvåmansteam men deras samarbete bröts efter åtta månader.
Efter fyra år tillsammans gick även Blanco och Khachanov skilda vägar i november förra året.

Tack vare karriärens första Master-titel klättrar Khachanov från 18 till 11 på världsrankningen. På vägen fram till finalen besegrade han tre topp-10-spelare: John Isner, Alexander Zverev och Dominic Thiem.

Ryssens chanser att skrälla mot Djokovic ökade naturligtvis efter serbens tre timmar långa semifinal mot Roger Federer. Den slet hårt på såväl Djokovic kropp som knopp. Men ändå gällde världstvåan – etta i morgon – som klar favorit. Han hade en segersvit på 22 matcher och har under andra halvan av säsongen spelat i en egen division.

Men i dag tilläts han inte komma upp i samma höga nivå som tidigare och med sitt tunga grundspel bröt Khachanov gång efter annan igenom serbens normalt så starka försvar. 7-5, 6-4.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 04