Rune har skrivit historia i Paris – Danmarks juniorer bäst i Norden

I dag skrev 16-årige Holger Vitus Nodskov Rune historia i Franska mästerskapet.
Han blev förste dansk att nå final i juniorturneringen på Roland Garros och kan på lördagen bli Danmarks fjärde Grand Slam-segrare genom tiderna på juniorsidan.

Vi behöver inte backa längre tillbaka än till årets Australian Open för att hitta den senaste, Clara Tauson som ett år ung är världsetta på flicksidan.
En armskada hindrade Tauson från spel i Franska mästerskapet där de sex högst rankade spelarna lyst med sin frånvaro.

Bättre uppslutning då på pojksidan där kinesiske världsettan Chun Hsin Tseng är ende topptio-spelare som saknas i det 64 spelare stora startfältet.

Världsåttan Rune har inte tappat set på väg till finalen där han möter jämnårige amerikanen Toby Kodat, oseedad och också han utan setförlust.
Två finalister födda 2003, alltså samma årskull vilken såväl på pojk- som på flicksidan är den starkaste i svensk juniortennis.
Kristian Pless är ende dansk som tagit en Grand Slam-titel på pojksidan. Det är nu precis 20 år sedan Pless segrade i Australian Open och samma år var han i final i Wimbledon och US Open.
2001 slog sig Pless in på topp-100 på ATP-rankingen där han säsongen efter nådde karriärbästa 65.

Caroline Wozniacki är en av de där stora juniorstjärnorna som nått världstoppen också som senior.
Hon segrade i Wimbledons flicksingel 2006 och var samma år i final i Australian Opens juniorturnering.

Bara fyra år senare var hon världsetta som senior och efter två finalförluster i Grand Slam (US Open 2009 och -14) kom första titeln i fjolårets Australian Open.
*
Två svenskar fanns med i pojksingeln i Franska mästerskapet. Båda föll stort i första omgången och det är inte mycket att säga om:
Grand Slam-debuterande Kevin Chahoud, Fair Play TK/RIG Båstad mötte USA:s bäst rankade spelare, världsfyran Brandon Nakashima (6-1, 6-2).

Gustaf Ström, Näsbyparks TK/Good to Great är matchotränad efter fotoperation och var fjärran från sitt rätta jag. Föll med 6-0, 6-1 mot kvalspelaren Dali Blanch.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 07