Ruud tar jättekliv på rankningen – Mikael Ymer med i racet till Milano

Även om han inte skrev historia har 20-årige Casper Ruud anledning att vara nöjd med sin insats i Houston.
Genom att där nå karriärens första ATP-final klättrade norrmannen 27 platser på rankningen där han på dagens lista är 68.

Dessutom stärkte han sin position på Race to Milan, slutspelet för spelare upp till 22 år och dit de åtta främsta kvalificerar sig.

Mikael Ymer ligger nia. Han var förra veckan framme i sin tredje final på Challengertouren men inkasserade i Murcia sin första förlust då han efter att ha tagit första set kroknade mot Roberto Carballes Baena. Hur som helst har den 20-årige Sverigetvåan klättrat 20 platser i år och ligger nu 176 – hans hittills bästa placering.

Jämnårige Ruud har i år klivit fram som nordens stora hopp på ATP-touren. Kvartsfinal i Rio de Janeiro, semi i Sao Paulo och förra veckan alltså final i Houston -allt på favoritunderlaget grus.

Precis som i Sao Paulo blev det stopp mot två år äldre chilenaren Christian Garin.
”Att jag ändå visar att jag håller på den här nivån stärker mitt självförtroende”, sa Ruud som hade möjlighet att bli Norges förste ATP-segrare genom tiderna.

Hans pappa och coach Christian var 1995 i final i Swedish Open i Båstad. Som bäst nådde Christian 38:e plats på rankningen. Slår inte tecknen fel kommer Casper en dag nå ännu högre.

Eftersom Norge inte haft några riktigt stora framgångar i sporten finns mycket otrampad mark för den unge talangen. Redan för några år sedan skapade Casper tennisfeber i hemlandet och hans framgångar ger mycket stort utrymme i media.

Det kan vara både till för- och till nackdel för honom. Unga spelare som haussas tror sig vara stjärnor trots att de inte mer än glimtat till lite. Saknas dessutom konkurrens i hemlandet blir de extra omhuldade även inom sin sport och får allt serverat.

Utan egen insikt gäller det då att ha en stark och trygg omgivning för att inte tappa fotfästet. Om Casper Ruud mot förmodan bara skulle vackla till lite har han just den trygga och starka omgivningen intygar personer som känner hans familj och team.

Om det var tappat fotfäste eller annat som gjorde att Christian Garin ”försvann” efter sin så framgångsrika juniorkarriär kan man bara spekulera i.
För sex år sedan besegrade han Alexander Zverev i juniorfinalen i Franska mästerskapet och bara 16 år gammal vann han en match på ATP-touren. Garin beskrevs som underbarn och Marcelo Rios arvtagare.

Men precis som så många andra stora juniorlöften fått erfara visade sig Garins steg till seniortouren ta betydligt längre tid än vad som målades upp i förväntningarna. En del klarar överhuvudtaget inte steget utan får i slutet av sina karriärer konstatera att de blivit en i raden av juniorstjärnor som inte hade vad som krävs.

De som börjat tro att Garin skulle räknas in i den skaran fick sig en tankeställare då han ifjol tog tre Challenger-titlar i rad.
Vid den här tiden förra låg han 216 på rankningen. I går blev han förste chilenske singelsegrare på ATP-touren sedan Fernando Gonzalez 2009 och ligger på karriärbästa 47.

Fotnot 1: Robin Söderling är med sin seger i Swedish Open 2011 senaste nordbo som tagit en singeltitel på ATP-touren.
Fotnot 2: Det är inte alls säkert att samtliga de åtta bäst placerade spelarna på Race to Milan ställer upp i slutspelet. Nu överlägsne ledaren Stefanos Tsitsipas är fyra på Race to London och har det slutspelet för ögonen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 04 15