Ryskor dominerar Stockholm Ladies Cabaj Awad enda svenska i kvarten

Sverigefyran Jacqueline Cabaj Awad är enda hemmaspelare i fredagens kvartsfinaler i Stockholm Ladies.
Bland de åtta kvarvarande hittar vi bland andra tre ryskor och en ryskfödd finländska i Anastaisa Kulikova.

Den vänsterhänta 18-åringen tog i förra veckans Djursholm Ladies sin första ITF-titel och är med sitt tunga och offensiva baslinjespel en spelare att hålla ögonen på i framtiden.
Kulikova – som tidigare tränat på Jarkko Nieminens akademi i Helsingfors – är andraseedad bakom stora hemmahoppet Jaqcueline Cabaj Awad.

Den 22-åriga Sverigefyran besegrade i dag sex år yngre Maria Petrovic med 6-4, 6-2 och stundtals var det som om spelarna tävlade om vem av dem som slår hårdast.
Båda har sina styrkor i kraftfullt spel och eftersom Cabaj Awad är den bättre och jämnare av dem kunde hon förlita sig på sitt grundspel
.
Petrovic stod upp bra i duellerna fram till slutet på första set då hon spelade vårdslöst på flera poäng och hon förlorade de två avslutande gamen blankt. Där fanns alltså all anledning att i andra set plocka fram en plan B i ett försök att störa sin långt mer meriterade motståndare. Men nej, det blev inte mycket till variation och det är ofta så det ser ut bland spelarna på den här nivån. De känner trygghet i sitt grundspel och fortsätter med det även då taktiken inte håller och matcher börjar rinna iväg från dem.

Petrovic hade inte något att förlora i mötet med Sverigefyran och spelare i den situationen kan ibland vara nöjda bara de håller spelet någorlunda väl uppe. Men den lovande 16-åringen från Farsta har en lika het som härlig vinnarskalle och visade humör. Kul att se.

Det var också mycket roligt att se 15-åriga kvalspelaren Julia Lövqvist som pressade Elena Malygina. Lövqvist har ett mycket starkt vapen i sin forehand och accelerationen i slaget är på nivån att många etablerade WTA-proffs har anledning att vara avundsjuka. En bra insats räckte inte mot den åttondeseedade estländskan som vann med 6-4 i skiljeset och i kvarten ställs mot Cabaj Awad.
18-åriga Alexandra Viktorovitch bröt till 4-3 i skiljeset mot ryskan Ekaterina Reyngold men föll med 6-4.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 01