Saknaden av en stjärna och förebild bidrar till stort tapp på juniorsidan
JSM är en av svensk juniortennis största fester.
108 klubbar är representerade i årets upplaga som traditionsenligt arrangeras av GLTK.
– Vi har kört det här på egen hand i upp mot 20 år och innan dess arrangerade vi ihop med Tennis Göteborg, säger GLTK:s klubbdirektör Ulf Börjeson.
Det stora antalet klubbar är glädjande liksom att deltagarantalet i pojkar 16 ökat och att siffrorna på flicksidan i alla fall inte blivit sämre under de senaste åren.
Men det finns ändå för svensk tennis oroande tecken.
– Pojkar 14 är det stora problemet. Det har under alla år varit den största klassen men ifjol blev ett rejält tapp och minskningen har fortsatt i år, säger Börjeson.
Under de senaste 15 åren har deltagarantalet i klassen varit 210-240 spelare. Ifjol var det 174 och nu 168.
– Den negativa trenden är självklart bekymmersam och det är viktigt att vi i svensk tennis hittar förklaringar till varför det blivit så här.
Att det inte längre finns 12-årsklass kan vara en orsak liksom frånvaron av A-, B- och C-klasser.
– De som är lite sämre tycker kanske inte att det är någon idé att ställa upp, säger GLTK:s klubbdirektör.
Utan att kunna belägga det med fakta tror jag att vi nu börjar se konsekvenserna av att det är länge sedan svensk herrtennis hade en stjärna. Det finns ingen förebild som lockar barn och ungdomar till sporten i samma omfattning som tidigare.
Robin Söderling är den senaste stjärnan. Efter att han i Swedish Open i Båstad 2011 tagit sin sista titel tvingades Robin lägga av på grund av sjukdom.
Sedan dess har den där stjärnan och förebilden som är så viktig i rekryteringen lyst med sin frånvaro i svensk herrtennis. Spelare som var sex-sju år då Robin Söderling försvann från tenniscirkusen hade ingen att se upp till och man kan i alla fall föreställa sig att de istället valde att prova på sporter med lyskraftiga svenska förebilder.
Jag menar absolut inte att det skulle vara hela förklaringen till tappet. En rad faktorer spelar naturligtvis in. Men betydelsen av en stjärna och förebild ska inte heller underskattas.
Snart kommer tappet i 14-årsklassen att påverka också 16-årsklassen.
– Där har vi i år 173 killar vilket är en fantastiskt bra siffra men även där kommer vi att få se en minskning framöver. Alla de 14-åringar som tävlar i dag kommer ju inte att vara med då de är 16 år och några nya 16-åringar tillkommer inte, säger Börjeson.
Han spelade själv juniortennis på tiden då domarfrågan löstes genom att förlorande spelare dömde. Tidigare världstian Magnus Gustafsson vill se en återgång till det systemet och skrev om ämnet i en krönika i senaste numret av Tennismagasinet.
Jag hakade på i en krönika (Tennisen blir en vinnare på alla plan med domare i juniorturneringar)här på GTG Journal och fick både medhåll och mothugg.
– Alla spelare vill ha domare men det är knappt någon som vill döma, säger Börjeson.
Han beklagar oviljan.
– Det är lärorikt att döma. Du förstår spelet bättre och dömer du spelare du ibland möter lär du dig deras styrkor och svagheter. Jag minns bland annat hur mycket Kent Carlsson (senare världssexa med nio ATP-titlar, min anmärkning) dömde, lirade han inte själv satt han i domarstolen och var grymt bra där också.
Hur tycker du att miljön på JSM är jämfört med tidigare då svensk tennis hade en del problem med hetsiga och stökiga föräldrar?
– Jag tycker att det blivit bättre under de senaste tio åren. Och ungdomarna uppträder bra. Självklart finns det undantag. En av våra matchledare fick höra ”håll käften gubbe” och det är bara ett exempel på att ungdomarnas respekt för äldre har minskat. Det är ju å andra sidan inte specifikt för tennisen utan så ser det ut i samhället i stort.
– Alla kan ju göra fel eller något dumt under match. Men det gäller att efteråt kunna ta en reprimand på rätt sätt och be om ursäkt.
Sammanlagt 581 spelare är med i årets JSM där det i 14 årsklasserna blir final mellan de två största förhandsfavoriterna.
I P14 har det varit stor dominans från stockholmsklubbarna och i finalen möts Salks Noah Forste Dinell och Lidingö TK:s Albert Zaar.
Förstaseedade June Björk ( Se tidigare intervju med henne här) från Trollbäckens TK har i F14 inte tappat set på vägen fram till mötet med andraseedade Stina Larsson från Lillån TK.
Av de 108 klubbarna är det tolv som har fler än tio spelare.
KLTK toppar med 27 spelare och har i Klara Milicevic och Leo Borg också de förstaseedade i 16-årsklasserna.
Båda har så här långt gått fram i stor stil. Det har flertalet favoriter gjort men så handlar det också om den starka grupp 03:or som redan för flera år sedan klev fram som svensk tennis största framtidshopp på juniorsidan.
Därför känns det lite extra kul att se ett år yngre Jeiden Saidizand från Upsala TK bland de åtta sista namnen. Jeiden kvalade in och möter i dagens kvartsfinal fjärdeseedade Michael Minasyan från Danderyds TK.
Borg ställs mot Adrian Lüddeckens från Skanör-Falsterbo TK och säkert ligger det lite extra prestige i mötet mellan Salks Arslan Temirhanov och Åkersberga TK:s Isac Strömberg – lagkompisar i Team Bactiguard.
Flickor 16 är framme i åttondelsfinal och av de fyra högst seedade är det bara Louise Wikander från IS Göta som fallit bort. Nu var det ingen stor skräll eftersom andraseedade Wikander gjorde comeback efter långvarig frånvaro på grund av en svår ryggskada. Kul att se henne tillbaka.
Fotnot: VåRö TK, Åmåls Nya Tennisklubb och Stenungsunds TK finns bland de drygt 20 klubbar som haft en spelare med i årets JSM